EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Békéscsaba

Csabai hősökre emlékeztet az új tábla

Békéscsaba Önkormányzata, a Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békés Megye Zsidóságáért Alapítvány állított emléktáblát a közelmúltban a Városháza udvarán azok emlékére, akik a holokauszt idején életük kockáztatásával üldözött zsidó családokat mentettek meg a deportálás elől.

Békéscsaba zsidó lakosait 1944 áprilisában gyűjtőtáboron keresztül hurcolták az auschwitzi és strasshofi koncentrációs táborokba. A holokausztnak mintegy 2200 békéscsabai zsidó is áldozatul esett, és csak 22 személy menekült meg a csabai lakosok segítségével. Dr. Moskovits Sándor, a békéscsabai hitközség elnöke elmondta, a nem zsidó családokat a tótkomlósi származású Balogh István kultúrtörténész kutatómunkájának köszönhetően ismerheti meg a lakosság. De a munka itt nem áll meg, továbbra is keresik mind az elhurcolt zsidókat, mind a menekülőket segítő családokat, hogy méltó emléket állíthassanak nekik.


A megható ünnepségen az áldozatokra és a kis számú, de bátor megmentőről emlékeztek meg a jelenlévők. A békéscsabai hitközség nem tekinthet vissza hosszú múltra, mivel maga Békéscsaba városa is most ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját. 1825-ben Békéscsabán már öt zsidó lakott, akik főleg a nép által készített zsák- és ponyvavászon értékesítésével foglalkoztak. 1851-ben már 110 zsidó élt a városban. Ekkor már minden felekezetnek, így az izraelitáknak is állt a temploma. Békéscsaba lendületes iparosodásában és a kereskedelem intenzív fejlődésében a XVIII. század közepétől kétségtelenül meghatározó szerepe volt a zsidó kereskedőknek és szakembereknek – mondta el Szarvas Péter közösségi oldalán.

Kapcsolódó Cikkek