EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Békéscsaba

Csabai hősökre emlékeztet az új tábla

Békéscsaba Önkormányzata, a Békéscsabai Zsidó Hitközség és a Békés Megye Zsidóságáért Alapítvány állított emléktáblát a közelmúltban a Városháza udvarán azok emlékére, akik a holokauszt idején életük kockáztatásával üldözött zsidó családokat mentettek meg a deportálás elől.

Békéscsaba zsidó lakosait 1944 áprilisában gyűjtőtáboron keresztül hurcolták az auschwitzi és strasshofi koncentrációs táborokba. A holokausztnak mintegy 2200 békéscsabai zsidó is áldozatul esett, és csak 22 személy menekült meg a csabai lakosok segítségével. Dr. Moskovits Sándor, a békéscsabai hitközség elnöke elmondta, a nem zsidó családokat a tótkomlósi származású Balogh István kultúrtörténész kutatómunkájának köszönhetően ismerheti meg a lakosság. De a munka itt nem áll meg, továbbra is keresik mind az elhurcolt zsidókat, mind a menekülőket segítő családokat, hogy méltó emléket állíthassanak nekik.


A megható ünnepségen az áldozatokra és a kis számú, de bátor megmentőről emlékeztek meg a jelenlévők. A békéscsabai hitközség nem tekinthet vissza hosszú múltra, mivel maga Békéscsaba városa is most ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját. 1825-ben Békéscsabán már öt zsidó lakott, akik főleg a nép által készített zsák- és ponyvavászon értékesítésével foglalkoztak. 1851-ben már 110 zsidó élt a városban. Ekkor már minden felekezetnek, így az izraelitáknak is állt a temploma. Békéscsaba lendületes iparosodásában és a kereskedelem intenzív fejlődésében a XVIII. század közepétől kétségtelenül meghatározó szerepe volt a zsidó kereskedőknek és szakembereknek – mondta el Szarvas Péter közösségi oldalán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.