EUR: 321,99 Ft
CHF: 285,28 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Békéscsaba

Csabai is lehet az év fája

Az Év fája elnevezésű versenyre idén 35 jelölés érkezett, amelyek közül tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. A közönség ezek közül választhatja ki a 2018-as év fáját online szavazással. Békés megyéből két jelölt is van.

Egy történet és képek beküldésével bármely közösség benevezhetett a versenybe egy olyan egyedi fát vagy facsoportot, amely valamiért fontos szerepet tölt be a körülötte élők életében. A vetélkedőben a fák kora és mérete nem számított, viszont előnyt jelentett, ha őshonos fajról van szó, közterületen áll, illetve története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. Idén Békés megyéből két fa is bejutott az országos döntőbe.


A gerlai vackort azért nevezték, mert különleges története van. A gerlai kastélyt 1854-ben tervezte Ybl Miklós, gróf Wenckheim Károly megbízására, és hat év alatt el is készült. Ezután a 60-as években különböző növényekkel telepítették be a parkot, amely tájképi kert volt, barokkos betétekkel. Régi leírásokból lehet tudni, hogy ezt a vadkörtefát is akkor ültették ide, így a kora viszonylag pontosan tudható. A grófnő nagyon szeretett a parkban sétálni, csodálta a gyönyörű fákat, cserjéket. Ezt a vadkörtefát valamiért különösen szerette, miden séta alkalmával meglátogatta az akkor még jelentéktelen méretű fácskát – olvasható a nevezési szövegben.

Az Ökotárs Alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a fák, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve erősítse azt. Az év fáját most a közönség választhatja meg október 8-ig, online szavazás révén, az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon. A Hős Fát a zsűri választja ki a döntősök közül, és mint minden évben, az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is különdíjat kap.


Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

 • A falu fája Ceglédbercelen (Pest megye)
 • Fák a Rómain (Budapest, III. kerület)
 • A kimlei hárs (Győr-Moson-Sopron megye)
 • A Mária utcai mesefa (Budapest, XVI. kerület)
 • Mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben (Baranya megye)
 • A nagykovácsi templomkert odvas hársfája (Pest megye)
 • A pécsi havi-hegyi mandulafa (Baranya megye)
 • A szebényi Nagy Fa (Baranya megye)
 • A tudás fája Kamuton (Békés megye)
 • A zalai dombokat vigyázó pacsai öreg hárs (Zala megye)
 • A zuglói „mezős” fák (Budapest, XIV. kerület)
 • Az égig érő gerlai vackor Békéscsabán (Békés megye)

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.