2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Ózd

Családias hangulatban telt a lepényfesztivál

Falunap és X. Lepényfesztivál néven tartottak rendezvényt a barkó községben, ahol a helybeliek színes programokat kínáltak a vendégeknek. Megemlékeztek a Családok évéről is – szem nem maradt szárazon.

A sportpályán reggel kezdődött a kispályás futballtorna, az ugyanott felállított színpadon pedig kora délutántól váltották egymást a fellépők, a térségi amatőr csoportok. A műsorfolyam előtt Németh Gyula polgármester és Riz Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket a tizedik Lepényfesztiválon. A régióból érkeztek a kiállítók, így az érdeklődők megtekinthettek egy szúrófegyver-gyűjteményt igazi kuriózum darabokkal, valamint a festmény-, grafika- és kézimunka-bemutatót.


Fotó: Lokál
Kedvelt tájjellegű édesség a kapros-túrós lepény

A délelőtti órákban aztán előkerültek a nap főszereplői, a túrós és a kapros-túrós lepények, amelyeket pénteken a Borsodszentgyörgy Közéletéért Egyesület tagjai készítettek. Paládi-Kovács Attila etnográfus A barkóság és népe című könyvében így említi meg ezt a finomságot: „Közkedvelt sült tészta volt még a sokféle lepény, a kürt vagy tűrt és a patkó. A kőtt túróslepény (készült káposztás és krumplis lepény is) nagy, kerek tepsiben sült.” Utóbbi mérete 40-50 cm volt, ahogyan az önkormányzat konyháján sütötteknek is, amelyekért a falunapon sorban álltak az ínyencek. Volt olyan vásárló, aki nem aprózta el, egy egész kerek lepényt vett meg. A sikeres termék már korábban bekerült a helyi értéktárba, a közeljövőben pedig kérelmezik a megyei értéktárba történő felvételét. A büfék környékén is alakult a jó hangulat, amit fokozni tudott a sertéspörkölt osztása kovászos uborkával, amivel az önkormányzat megvendégelte a falubelieket.

Fotó: Lokál
Németh Gyula polgármester a Családok évében köszöntötte a Novek házaspárt

Ilyen keretek között érkezett el a meglepetés program, a polgármesteri elismerés átadása. Ekkor Novek Vilmost és családját szólították a színpadra és ecsetelték a házaspár életútját. Mindez összefüggött a „Családok éve” programsorozattal, aminek része a gyermekvállalás adókedvezményekkel történő támogatása. A 71 éves Novek Vilmos és felesége, a 66 éves Borbás Piroska Katalin nem kapott egykor ilyen lehetőséget, mégis született tíz gyermekük, akiket kivétel nélkül iskoláztattak és szakmát adtak a kezükbe. Időközben született húsz unoka és öt dédunoka, velük a falunapon benépesült a színpad. A titokban szervezett eseményre minden gyermek családostól hazaérkezett szülőfalujába, csak egy unoka hiányzott, aki a közelmúltban szülte az ötödik dédunokát.


Fotó: Lokál
Szülők, gyerekek, unokák, dédunokák – Novekék áldásként élik meg a nagy családot

A megható pillanatokat újra a mulatság váltotta fel, melynek során Pély Barna adott színvonalas koncertet, a napi programot pedig az ír folk-punk zenét játszó ózdi Highland Bastards együttes fellépése zárta.

Fotó: lokál
 A borsodszentgyörgyi falunap minden évben sok vendéget vonz

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.