2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Ózd

Családias hangulatban telt a lepényfesztivál

Falunap és X. Lepényfesztivál néven tartottak rendezvényt a barkó községben, ahol a helybeliek színes programokat kínáltak a vendégeknek. Megemlékeztek a Családok évéről is – szem nem maradt szárazon.

A sportpályán reggel kezdődött a kispályás futballtorna, az ugyanott felállított színpadon pedig kora délutántól váltották egymást a fellépők, a térségi amatőr csoportok. A műsorfolyam előtt Németh Gyula polgármester és Riz Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket a tizedik Lepényfesztiválon. A régióból érkeztek a kiállítók, így az érdeklődők megtekinthettek egy szúrófegyver-gyűjteményt igazi kuriózum darabokkal, valamint a festmény-, grafika- és kézimunka-bemutatót.


Fotó: Lokál
Kedvelt tájjellegű édesség a kapros-túrós lepény

A délelőtti órákban aztán előkerültek a nap főszereplői, a túrós és a kapros-túrós lepények, amelyeket pénteken a Borsodszentgyörgy Közéletéért Egyesület tagjai készítettek. Paládi-Kovács Attila etnográfus A barkóság és népe című könyvében így említi meg ezt a finomságot: „Közkedvelt sült tészta volt még a sokféle lepény, a kürt vagy tűrt és a patkó. A kőtt túróslepény (készült káposztás és krumplis lepény is) nagy, kerek tepsiben sült.” Utóbbi mérete 40-50 cm volt, ahogyan az önkormányzat konyháján sütötteknek is, amelyekért a falunapon sorban álltak az ínyencek. Volt olyan vásárló, aki nem aprózta el, egy egész kerek lepényt vett meg. A sikeres termék már korábban bekerült a helyi értéktárba, a közeljövőben pedig kérelmezik a megyei értéktárba történő felvételét. A büfék környékén is alakult a jó hangulat, amit fokozni tudott a sertéspörkölt osztása kovászos uborkával, amivel az önkormányzat megvendégelte a falubelieket.

Fotó: Lokál
Németh Gyula polgármester a Családok évében köszöntötte a Novek házaspárt

Ilyen keretek között érkezett el a meglepetés program, a polgármesteri elismerés átadása. Ekkor Novek Vilmost és családját szólították a színpadra és ecsetelték a házaspár életútját. Mindez összefüggött a „Családok éve” programsorozattal, aminek része a gyermekvállalás adókedvezményekkel történő támogatása. A 71 éves Novek Vilmos és felesége, a 66 éves Borbás Piroska Katalin nem kapott egykor ilyen lehetőséget, mégis született tíz gyermekük, akiket kivétel nélkül iskoláztattak és szakmát adtak a kezükbe. Időközben született húsz unoka és öt dédunoka, velük a falunapon benépesült a színpad. A titokban szervezett eseményre minden gyermek családostól hazaérkezett szülőfalujába, csak egy unoka hiányzott, aki a közelmúltban szülte az ötödik dédunokát.


Fotó: Lokál
Szülők, gyerekek, unokák, dédunokák – Novekék áldásként élik meg a nagy családot

A megható pillanatokat újra a mulatság váltotta fel, melynek során Pély Barna adott színvonalas koncertet, a napi programot pedig az ír folk-punk zenét játszó ózdi Highland Bastards együttes fellépése zárta.

Fotó: lokál
 A borsodszentgyörgyi falunap minden évben sok vendéget vonz

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.