2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

Csalók verik át az idős embereket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a polgárőrökkel együttműködve bűnmegelőzési programot indított az idősek védelmében.

Az utóbbi időben több olyan eset látott napvilágot, amikor este vagy éjszaka azzal hívtak fel bűnözők idős embereket, hogy bajba került vagy balesetet szenvedett az unokájuk, és azonnal pénzre van szüksége. A másik tipikus eset, amikor rendőrnek, postásnak, gázóra-leolvasónak stb. adják ki magukat a csalók, akik elterelik az idősek figyelmét és ellopják az értékeiket. Olyan is előfordul, hogy a kutyájukat sétáltató idősekkel elegyednek szóba, és elérik, hogy felmehessenek a lakásukra, ahol ellopják az értékeiket.


A rendőrök a mostani nyári akciósorozatban személyesen hívják fel az idősek figyelmét a trükkös lopásokra. Zugló, Újbuda és Pestszentlőrinc után a napokban Hűvösvölgyben tartottak tájékoztatót.

 

Hasznos tanácsok:

Kattintson a képre a nagyobb méretért! (Forrás: BRFK)

– Ha telefonon felhívják, hogy hozzátartozója bajba került, és sürgősen pénzre van szüksége, ne bízzon meg az ismeretlen telefonálóban. Azonnal vegye fel a kapcsolatot a megnevezett rokonával.

– Idegeneknek ne adjon se pénzt, se ékszert.

– Amennyiben a hívás tartalma valótlannak bizonyul, értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívón.

– Ismeretlent soha ne engedjen be a lakásába, illetve ha valamelyik szolgáltató cégre hivatkozik, kérjen fényképes igazolványt.

Kapcsolódó Cikkek