2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Hódmezővásárhely

Döntés született a dinnyeárusításról

Közel három évtizede árulja saját termelésű dinnyéit a hódmezővásárhelyi piacon Pap József, Nagy Bálint és Kőrösi Ernő. Nemrégen még négyen voltak, de Bartucz Sándor már feladta, s könnyen lehet, hogy döntésében szerepet játszott az a probléma is, amellyel a három termelő megkereste szerkesztőségünket.

A három vásárhelyi őstermelő összesen hat hektáron gazdálkodik, portékáikat szeretik és sokan vásárolják is a piacon, standjaik egymás mellett állnak közel 30 éve. Naponta több mázsát mozgatnak meg azért, hogy ez így legyen, s mivel békében megférnek egymás mellett, soha semmilyen gond nem merült fel velük kapcsolatban. Fizetik a bérleti díjat, sőt, saját költségükön még éjjel is őriztetik a dinnyéket.


A vásárhelyi őstermelők portékáit sokan szeretik és keresik

Pap József – aki mindhármuk nevében beszélt – azonban problémákról számolt be. Ugyanis Magyar József, aki a piacot üzemeltető önkormányzati cég vezetője, már tavaly – arra hivatkozva, hogy a nyitvatartási időn túl hozzájuk érkező autókból csöpögni szokott az olaj – száműzni akarta mindhármukat a piac területén túli parkolókba abban az időszakban, amikor a piac egyébként nem üzemel. Pap József szerint ez egyáltalán nem igaz, ilyen jelenséget soha nem tapasztaltak, a standjaik környékét pedig folyamatosan rendben tartják.

– Nem a dinnyésekkel van a gond, hanem a vásárlókkal – kezdi Magyar József. – Más árusok joggal panaszkodnak, hogy a megnövekedett gépjárműforgalom miatt olajfoltok vannak és a benzingőz sem tesz jót portékáiknak. A jelenlegi felháborodást a dinnyések részéről azért sem értem, mert már tavaly felvetődött a probléma, akkor megállapodtunk, hogy a stadion melletti parkolóban és a téglás parkolóban is árusíthatnak, így nem kell többször átpakolni a portékát. Úgy gondolom, ezek a helyszínek sokkal alkalmasabbak, hiszen a vásárlók akár az árusítóhely közvetlen közelében is megállhatnának gépjárműveikkel.


Dr. Márki-Zay Péter polgármester meglátogatta a piacon árusító termelőket, egyeztetett a piac üzemeltetőjével. Abban állapodtak meg, hogy a bejáratnál található sorompót védelmi okok miatt lezárják, viszont a hálós oldalkaput nyitva hagyják. Így az árusok az elmúlt évekhez hasonlóan a dinnyeszezon ideje alatt éjszakára is bent maradhatnak, a vásárlók pedig könnyen megközelíthetik őket a hátsó parkolóból.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.