2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Hódmezővásárhely

Döntés született a dinnyeárusításról

Közel három évtizede árulja saját termelésű dinnyéit a hódmezővásárhelyi piacon Pap József, Nagy Bálint és Kőrösi Ernő. Nemrégen még négyen voltak, de Bartucz Sándor már feladta, s könnyen lehet, hogy döntésében szerepet játszott az a probléma is, amellyel a három termelő megkereste szerkesztőségünket.

A három vásárhelyi őstermelő összesen hat hektáron gazdálkodik, portékáikat szeretik és sokan vásárolják is a piacon, standjaik egymás mellett állnak közel 30 éve. Naponta több mázsát mozgatnak meg azért, hogy ez így legyen, s mivel békében megférnek egymás mellett, soha semmilyen gond nem merült fel velük kapcsolatban. Fizetik a bérleti díjat, sőt, saját költségükön még éjjel is őriztetik a dinnyéket.


A vásárhelyi őstermelők portékáit sokan szeretik és keresik

Pap József – aki mindhármuk nevében beszélt – azonban problémákról számolt be. Ugyanis Magyar József, aki a piacot üzemeltető önkormányzati cég vezetője, már tavaly – arra hivatkozva, hogy a nyitvatartási időn túl hozzájuk érkező autókból csöpögni szokott az olaj – száműzni akarta mindhármukat a piac területén túli parkolókba abban az időszakban, amikor a piac egyébként nem üzemel. Pap József szerint ez egyáltalán nem igaz, ilyen jelenséget soha nem tapasztaltak, a standjaik környékét pedig folyamatosan rendben tartják.

– Nem a dinnyésekkel van a gond, hanem a vásárlókkal – kezdi Magyar József. – Más árusok joggal panaszkodnak, hogy a megnövekedett gépjárműforgalom miatt olajfoltok vannak és a benzingőz sem tesz jót portékáiknak. A jelenlegi felháborodást a dinnyések részéről azért sem értem, mert már tavaly felvetődött a probléma, akkor megállapodtunk, hogy a stadion melletti parkolóban és a téglás parkolóban is árusíthatnak, így nem kell többször átpakolni a portékát. Úgy gondolom, ezek a helyszínek sokkal alkalmasabbak, hiszen a vásárlók akár az árusítóhely közvetlen közelében is megállhatnának gépjárműveikkel.


Dr. Márki-Zay Péter polgármester meglátogatta a piacon árusító termelőket, egyeztetett a piac üzemeltetőjével. Abban állapodtak meg, hogy a bejáratnál található sorompót védelmi okok miatt lezárják, viszont a hálós oldalkaput nyitva hagyják. Így az árusok az elmúlt évekhez hasonlóan a dinnyeszezon ideje alatt éjszakára is bent maradhatnak, a vásárlók pedig könnyen megközelíthetik őket a hátsó parkolóból.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.