EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb XVIII.kerület

Ég és föld között

A légi forgalom gördülékeny irányítása nem egyszerű feladat. Több ezer repülőgépet kell terelgetni a földről, ami összehangolt kommunikációt kíván az irányítótól és a pilótától egyaránt. A kerületi HungaroControl Zrt. lehozta az eget a földre 2018-ban, és egy olyan terminált épített a Velencei-tó partján, ahol minden EFOTT-látogató kipróbálhatta magát légi forgalmi irányítóként vagy épp pilótaként.

A múlt heti EFOTT Fesztivál egyik legkeresettebb pontja volt a HungaroControl Terminál, ahol folyamatos sor állt, hogy a fiatalok háromfős csapatokban megméressék magukat, milyen pilóták vagy irányítók lennének. A #ctrlAiR elnevezésű játék célja az volt, hogy a résztvevők összegyűjtsék a csapatuk színével megegyező fényekért járó pontokat, de közben elkerüljék az ütközéseket. Az irányító folyamatos utasításokat adott a két pilótának arról, hogy éppen hol villannak fel a fények a dodzsempályán, ahova rá kellett vezetni a kisautót, amiért pontok jártak. A megszokott dodzsemhez képest alapvető különbség, hogy itt pontlevonás járt az ütközésért. A győzelem ízét szerkesztőségünk is megízlelhette, amikor kipróbáltuk a tesztjátékot.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.