EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Békéscsaba

Egy expedíció – két 8000-es csúcs

Suhajda Szilárd és Klein Dávid ismét a magas hegycsúcsok között – ezúttal a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül tervezik megmászni a 8080 méteres Gasherbrum I-et (más néven Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II-t.

A magyar hegymászásban alig van példa arra, hogy egy expedíció során egy hegymászó két 8000 méteres csúcsot másszon meg. Ez eddig egyszer, 2007-ben sikerült a Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció keretében, a GI és a Broad Peak megmászásával – írták az expedíció oldalán. Suhajda Szilárd június 7-én indult el itthonról, Klein Dávid Pakisztánban csatlakozott hozzá.


Fotó: Kalifa Himalája Expedíció 2018
Suhajda Szilárd születésnapját is kint ünnepelte.

Az indulással nem volt semmi probléma, Dávid és Szilárd épségben megérkeztek az alaptáborba. A Gasherbrum-expedíció várhatóan egyik legnehezebb szakasza az alaptábort és az 1-es tábort összekötő, erősen felszabdalt Gasherbrum gleccser lesz. Rendkívül sok és „alattomos” gleccserhasadék nehezíti meg az átjutást. A következő napokban aggasztó időjárás volt a Karakorum 8000-esein, folyamatosan szakadt a hó. A hatalmas lavinák hangja ötpercenként jutott el a táborba, de ezek szerencsére az alaptábort nem veszélyeztették. Bár a veszélyes mennyiségű csapadék sajnos minden expedíció mozgását ellehetetlenítette a Karakorum hegyein.

Fotó: Kalifa Himalája Expedíció 2018
Az expedíció tervezett útvonala

Csak július elejére rendeződött a helyzet, a nehéz időjárási körülmények javulni látszanak. Ha minden a tervek szerint alakul, most épp úton vannak az 1-es tábor (5900 m) felé. Céljuk, hogy ezt a magasságot elérve itt töltsenek egy éjszakát, majd másnap indulnak is tovább a kb. 6500 méteren elhelyezkedő 2-es tábor felé. Itt is el szeretnének tölteni egy éjszakát, hogy rákövetkező nap továbbhaladjanak a 3-as tábor felé, „bekötelezve” az úgynevezett japán kuloár egy részét, amely stratégiailag az útszakasz, sőt talán az útvonal legfontosabb és egyben legveszélyesebb része, ugyanis itt történik a legtöbb baleset. A kötelek lefektetése után visszatérnek a 2-es táborba, hogy ott még egy éjszakát eltöltsenek, másnap pedig leereszkednek az alaptáborba. Ezúttal tehát nem tervezik, hogy felmásznak a hármas táborig.


Oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül tervezik a mászást. Képünkön a Gasherbrum I látható

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.