EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Békéscsaba

Egy expedíció – két 8000-es csúcs

Suhajda Szilárd és Klein Dávid ismét a magas hegycsúcsok között – ezúttal a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül tervezik megmászni a 8080 méteres Gasherbrum I-et (más néven Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II-t.

A magyar hegymászásban alig van példa arra, hogy egy expedíció során egy hegymászó két 8000 méteres csúcsot másszon meg. Ez eddig egyszer, 2007-ben sikerült a Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció keretében, a GI és a Broad Peak megmászásával – írták az expedíció oldalán. Suhajda Szilárd június 7-én indult el itthonról, Klein Dávid Pakisztánban csatlakozott hozzá.


Fotó: Kalifa Himalája Expedíció 2018
Suhajda Szilárd születésnapját is kint ünnepelte.

Az indulással nem volt semmi probléma, Dávid és Szilárd épségben megérkeztek az alaptáborba. A Gasherbrum-expedíció várhatóan egyik legnehezebb szakasza az alaptábort és az 1-es tábort összekötő, erősen felszabdalt Gasherbrum gleccser lesz. Rendkívül sok és „alattomos” gleccserhasadék nehezíti meg az átjutást. A következő napokban aggasztó időjárás volt a Karakorum 8000-esein, folyamatosan szakadt a hó. A hatalmas lavinák hangja ötpercenként jutott el a táborba, de ezek szerencsére az alaptábort nem veszélyeztették. Bár a veszélyes mennyiségű csapadék sajnos minden expedíció mozgását ellehetetlenítette a Karakorum hegyein.

Fotó: Kalifa Himalája Expedíció 2018
Az expedíció tervezett útvonala

Csak július elejére rendeződött a helyzet, a nehéz időjárási körülmények javulni látszanak. Ha minden a tervek szerint alakul, most épp úton vannak az 1-es tábor (5900 m) felé. Céljuk, hogy ezt a magasságot elérve itt töltsenek egy éjszakát, majd másnap indulnak is tovább a kb. 6500 méteren elhelyezkedő 2-es tábor felé. Itt is el szeretnének tölteni egy éjszakát, hogy rákövetkező nap továbbhaladjanak a 3-as tábor felé, „bekötelezve” az úgynevezett japán kuloár egy részét, amely stratégiailag az útszakasz, sőt talán az útvonal legfontosabb és egyben legveszélyesebb része, ugyanis itt történik a legtöbb baleset. A kötelek lefektetése után visszatérnek a 2-es táborba, hogy ott még egy éjszakát eltöltsenek, másnap pedig leereszkednek az alaptáborba. Ezúttal tehát nem tervezik, hogy felmásznak a hármas táborig.


Oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül tervezik a mászást. Képünkön a Gasherbrum I látható

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.