EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,19 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Szekszárd

Egy jó kávét, szomszéd?

Lezárult a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület „Egy jó kávét, szomszéd?” elnevezésű projektje. Az egyesület tagjai reggelente felkerestek egy-egy tanyagazdát a környéken, hogy egy finom, gőzölgő kávéval lepjék meg.

Balogh Adrienn, az egyesület munkatársa arról tájékoztatott, hogy a projekt lényege az volt, hogy húsz napon keresztül a tanyavilágban meginvitálták egy kávéra a tanyagazdákat.


– Egyesületünk alaptézise az, hogy a közösségformálás, illetve a bűnmegelőzés legfontosabb alappillére a folyamatos személyes kommunikáció. Mindezt szerettük volna megerősíteni egy nagyon egyszerű napi rutinnal, egy reggeli kávéval, hiszen ennyi idő alatt is nagyon sokat tehet az ember azért, hogy megismerje szomszédját, a problémákat, és a közösségét így is erősíteni tudja. Közel egy hónapig látogattuk a környék tanyagazdáit, természetesen előre megbeszélt időpontokban. A gazdák körében nagyon népszerűnek bizonyult ez a vállalásunk és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk – részletezte Balogh Adrienn.

A szekszárdi tanyavilágban a mai napig is több ezer tanya található Fotó: Nagy Nándor

Hozzátette, hasznos volt ez a projektjük, hiszen néhány problémára így derült fény, amelyeket meg tudtak oldani, illetve folyamatban van ezeknek az elsimítása.

A mai napig több ezer tanya található Szekszárd környékén, melyek nagyrészt gazdasági épületként és termőföldként működnek. A tanyavilág nagy területen, szétszórtan helyezkedik el, így potenciális célpontja a bűnözőknek. A 2000-es években a tanyabetörések száma oly mértéket öltött, ami a tanyavilágot összefogásra ösztönözte. Ennek eredményeként indult el a mozgalom 2009-ben, azóta érezhetően biztonságosabbá vált a tanyavilág.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.