2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb XI.kerület

Egynyári bemutató a Gellérthegyen

Immár 42. alkalommal rendezte meg a Főkert Nonprofit Zrt. hagyományos szakmai rendezvényét, az Egynyári Virágbemutatót Gellérthegyen, amelynek idei tematikája a Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódott.

A Főkert Nonprofit Zrt. feladatául tűzte ki a fenntarthatóság és az ökológiai szemlélet jegyében az egynyári, illetve évelő felületek népszerűsítését. A városszerte elhelyezkedő virágágyfelületekbe idén 72 helyszínen több mint 180 fajtából 232 ezer darab egynyári növényt ültetett a Főkert, melynek 18 százaléka magyar fajtákból került ki. A parki kiültetések egynyári növényanyagát teljes egészében a Főkert Nonprofit Zrt. saját termesztőtelepén állítja elő. A legnagyobb összefüggő egynyári virágágyak a Margitszigeten valamint a Gellérthegyen találhatók, a legnagyobb számban használt egynyári növény a begónia, a pistike és a bársonyvirág.


A bemutató helyszínéül szolgáló park teraszosan tagoltan vezet fel a Citadella mögötti lapos hegyhátra, ahol 43 faj, fajta alkalmazásával 12 300 egynyári növényt ültetett a Főkert, mintegy 564 négyzetméter területen.

– A Gellérthegy és páratlan szépségű völgye, a Tabán együtt említendők, mert összefűzi őket történelmük, s együtt alkotnak zöld oázist a főváros szívében. Bízunk benne, hogy az esemény méltó megkoronázása lesz a több hónapnyi előkészületnek és szakmai munkának, és a főváros lakosai, illetve a Budapestre látogató vendégek is szívükbe zárják ezt a gyönyörű parkot.

Minden színben pompázik a hegyoldal (Fotók: Főkert)

A legnépszerűbb a pistike, a begónia és a bársonyvirág

A Gellérthegy Citadella felőli része is virágba borult

Kapcsolódó Cikkek