2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb XI.kerület

Egynyári bemutató a Gellérthegyen

Immár 42. alkalommal rendezte meg a Főkert Nonprofit Zrt. hagyományos szakmai rendezvényét, az Egynyári Virágbemutatót Gellérthegyen, amelynek idei tematikája a Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódott.

A Főkert Nonprofit Zrt. feladatául tűzte ki a fenntarthatóság és az ökológiai szemlélet jegyében az egynyári, illetve évelő felületek népszerűsítését. A városszerte elhelyezkedő virágágyfelületekbe idén 72 helyszínen több mint 180 fajtából 232 ezer darab egynyári növényt ültetett a Főkert, melynek 18 százaléka magyar fajtákból került ki. A parki kiültetések egynyári növényanyagát teljes egészében a Főkert Nonprofit Zrt. saját termesztőtelepén állítja elő. A legnagyobb összefüggő egynyári virágágyak a Margitszigeten valamint a Gellérthegyen találhatók, a legnagyobb számban használt egynyári növény a begónia, a pistike és a bársonyvirág.


A bemutató helyszínéül szolgáló park teraszosan tagoltan vezet fel a Citadella mögötti lapos hegyhátra, ahol 43 faj, fajta alkalmazásával 12 300 egynyári növényt ültetett a Főkert, mintegy 564 négyzetméter területen.

– A Gellérthegy és páratlan szépségű völgye, a Tabán együtt említendők, mert összefűzi őket történelmük, s együtt alkotnak zöld oázist a főváros szívében. Bízunk benne, hogy az esemény méltó megkoronázása lesz a több hónapnyi előkészületnek és szakmai munkának, és a főváros lakosai, illetve a Budapestre látogató vendégek is szívükbe zárják ezt a gyönyörű parkot.

Minden színben pompázik a hegyoldal (Fotók: Főkert)

A legnépszerűbb a pistike, a begónia és a bársonyvirág

A Gellérthegy Citadella felőli része is virágba borult

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.