EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Eldurvult a helyzet! Áttörték a migránsok a határkerítést

Több százan jutottak át a Marokkót és Ceuta észak-afrikai spanyol exklávét elválasztó határkerítéseken csütörtökön – közölték spanyol csendőrségi források.

A helyi kormányzat hivatalos adatot egyelőre nem közölt, de a különböző sajtójelentések 400 és 600 közé teszik a szubszaharai térségből származó határsértők számát.


A beszámolók szerint a rendkívül jól ellenőrzött, 8,4 kilométer hosszú, és 6 méter magas, pengékkel és szögesdróttal megerősített dupla kerítéssor leggyengébb szakaszán történt az incidens, amelyet nem látnak be teljesen a biztonsági kamerák.

A marokkói és spanyol hatóságoknak így is százakat sikerült feltartóztatni, az Europapress hírügynökség szerint rendkívül erőszakos akcióban.


A helyi vöröskereszt első adatai szerint a rendfenntartók közül négyen, a határsértők közül tizenegyen kerültek kórházba.

Az illegális bevádorlók a kerítésen átjutva a ceutai ideiglenes befogadóközpontban találnak menedéket, ahol nyilvántartásba kerülnek. Csakhogy az intézményben teltház van, és kapacitását 15 százalékkal meghaladva működik – írta a spanyol sajtó.

A két országot elválasztó kerítésnél hónapok óta nem történtek határsértési kísérletek.

A spanyol belügyminisztérium a hónap elején közölte, hogy az idei év első felében kevesebben jutottak be jogosulatlanul az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területére szárazföldi úton, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A Földközi-tenger nyugati szakaszára, ezen belül pedig a Spanyolországra nehezedő migrációs nyomás fokozódik az utóbbi időben.

Az uniós part- és határvédelmi ügynökségnek (Frontex) a múlt héten közölt jelentése szerint júniusban Spanyolország volt a legfőbb tengeri úti belépési Európába, ahol összesen 6400 embert regisztráltak, 166 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek