2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb Szekszárd

Életveszélyes lehet a gipszkarton!

A jelenlegi építkezési trendek kedveznek a darazsaknak, ugyanis egy-egy felújításnál a gipszkartonozást és faburkolást részesítik előnyben.

Fontos tudni, hogy ezzel az eljárással – üregeket létrehozva a burkolat és a fal között – fészkelőhelyet kínálunk fel a rovaroknak. Rengeteg ilyen és ehhez hasonló esethez hívták a méhrajbefogó szakembereket az elmúlt napokban Szekszárdon és környékén, tájékoztatott Molnár Dániel, egy darázsirtással foglalkozó cég vezetője.


A darazsak ebben az időszakban előszeretettel költözködnek be az ingatlanokba, befészkelve magukat a faburkolat, vagy gipszkarton alá Fotó: pixabay

 

– A mai építési trendek kedveznek a német darazsaknak, illetve a lódarazsaknak, amelyek szeretnek üregekbe költözni. Jelenleg az emberek nagy része a régi házakat próbálja beburkolni gipszkartonnal, lambériával, és ezzel az eljárással üregeket képeznek a falakban. Ezekbe az üregekbe nagyon szeretnek beköltözni a darazsak – részletezte a rovarirtó szakember.

Hozzátette, ugyanez vonatkozik az újabb építésű házakra, ugyanis azoknál szintén szokás, hogy a mennyezetet gipszkartonozzák, a gerendák közé pedig gyapotot terítenek, és a gyapot alá be tudnak fészkelni a darazsak.


– A darazsak mennyisége ebben az időszakban érte el azt a szintet, hogy bejutnak az ingatlanokba, a gipszkartont folyamatosan kaparják, rágják a hungarocellt és folyamatosan bővítik fészkeiket. Jelenleg focilabdányi és annál nagyobb  fészkekről beszélhetünk. Mindez akkor válik veszélyessé, amikor a darazsak éjszaka visszatérnek a fészekbe, így az nehezebb lesz, és esetleg a meggyengült szerkezet nem bírtja megtartani, majd leszakad a fészek. Ekkor a darazsak ezt támadásnak vélik, és szúrnak mindenkit, akit csak lehet. Jelenleg nagyon elfoglaltak a rovarirtó cégek, hiszen sokan nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket még májusban – tájékoztatott Molnár Dániel.

Hozzátette, mindezt úgy lehetne megelőzni, ha az ingatlanok tulajdonosai nyomon követnék a darazsak tevékenységét, így meg lehetne előzni az esetleges tragédiát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek