EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Budapest XVI.kerület

Elhagyott temető rendbetételére várnak mindenkit!

Szemétszedésre és a növényzet rendezésére várja az önkénteseket a kerületi önkormányzat és a Civil 16 Egyesület: július 29-én a Szentmihályi temető környékét tennék rendbe!

A temetőt 1950-től nem használják (Fotó: elismondom.wordpress.com)

A civil egyesület szerint foglalkozni kell Rákosszentmihály elfeledett temetőjének sorsával! Lehet, hogy sokan nem is tudják, mit rejt a Szlovák út felől megközelíthető Temető utcai erdős terület.
Az utcát nem véletlen hívják így, a végén helyezkedik el a régi Rákosszentmihályi temető, amit 1950-től nem használnak. A terület szinte teljes egészét visszavette magának a természet. Áthatolhatatlan növényzet, benne valaha jelentős síremlékekkel. Itt kaptak helyet 1935-től a kerület prominens személyiségeinek díszsírhelyei is. Itt nyugszik Krenedits Sándor, Rákosszentmihály alapító főjegyzője, akiről utca is van elnevezve a kerületben, Pálfi János földbirtokos, közcélú telkek adományozója, Vayand Károly tanító, Regős József, a polgári fiúiskola alapítója és Gombás Károly bíró. A temető központi részén 30, a temető más részein további 3 hadisír is helyet kapott.


A terület szinte teljes egészét visszavette magának a természet (Fotó: elismondom.wordpress.com)

A temetőben lévő hadisírokat a Honvédelmi Minisztériumtól kapott támogatásból, a minisztérium előírásai szerint, szakértő bevonásával újítják fel, de ez egyúttal alkalmat ad a temető nagyobb területének rendezésére és a több helyen a holtakhoz nem méltó, kegyeletsértő szemétlerakatok felszámolására is. A sírok felújítása mellett a temetőbe bevezető utat murvával szórják fel. A szervezők kérik azokat a hozzátartozókat, akiknek családtagjaik vagy rokonaik a temetőben található hadisírban nyugszanak és további felvilágosítást szeretnének kérni a felújítási munkákról, vegyék fel a kapcsolatot dr. Kozma Enikő pályázati és jogi referenssel a 20/533-6338-as vagy a 401-1583-as telefonszámon, esetleg a [email protected] e-mail-címen. No és várnak minden érdeklődőt és kertészkedni szerető, tenni akaró kertvárosit július 29-én vasárnap 9 órakor a Temető utca végén. Kesztyűk, zsákok, szemétszedő csipeszek rendelkezésre állnak. Kerti szerszámokat, lapátot, gereblyét, söprűt, metszőollót aki tud, vigyen magával.

Számos ismert kerületi ember nyugszik az elhagyott temetőben (Fotó: elismondom.wordpress.com)

Kapcsolódó Cikkek