EUR: 322,73 Ft
CHF: 286,21 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Budapest IX.kerület

Elhunyt kerületünk díszpolgára, Tavaszy Noémi

Életének 91. évében elhunyt Tavaszy Noémi grafikus, festőművész, iparművész, Ferencváros díszpolgára.

Tavaszy Noémi 1997 óta volt Ferencváros díszpolgára (Fotó: 9.tv)

Tavaszy Noémi 1927-ben született a nevezetes Gát utca 3. szám alatti házban, amely József Attila otthona is volt. A ferencvárosi katolikus Ranolder Intézetben szerzett tanítói oklevelet 1947-ben, 1950-ben pedig rajztanári képesítést. A katolikus iskola miatt nem mehetett főiskolára, Bortnyik Sándor festőművész magántanítványa volt.
Először gobelin- és lámpaernyőfestéssel foglalkozott, majd lassan szabadfoglalkozású művész lett. 1971 óta volt a Művészeti Alap (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) tagja.
Első önálló kiállítására 1967-ben került sor, amelyet mintegy 350 követett. 1968-tól rendszeresen állított ki külföldön is, művei többségével magán- és közgyűjteményekben lehet találkozni szerte a világon, de például a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is megtalálhatók. Munkássága a népi hagyományokra épült, jellegzetes hazai és külföldi tájakat, embereket, zenei, irodalmi, történelmi és építészeti emlékeket ábrázolt leginkább olajpasztellel és linómetszeten. A Bibliához hetven linómetszetet készített.
Pályája során számtalan kitüntetésben részesült: Jugoszláviában 1975-ben ezüstdiplomát szerzett. 1976-ban emlékplakettet és oklevelet kapott Csehszlovákiától. 1978-ban Lengyel Kultúráért díjat, 1979-ben Vas megye Emlékveretet, 1994-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét kapta meg. 2003-ban Lipótvárostól Pro Civibus díjat, valamint a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet kapott. 2006-ban Bartók Béla-emlékdíjjal jutalmazták. Ferencváros 1997-ben ítélte oda neki a díszpolgári címet.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.