2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Eger

Élményfalut álmodott Kücsön Gyula

„Élményfalu” – ez a név nagyszerűen kifejezi Kücsön Gyula üzletember sarudi álmának lényegét. Olyan, a hagyományokat tisztelő, de a modern kor vívmányait is felhasználó, környezettudatos, egyben szórakoztató nyaralóhelyet akart létrehozni a Tiszta-tó egyik legszebb fekvésű kis településén, ahol a fiatalok, a családok, a szelíd vízi sportok kedvelői, a nyugdíjasok és a cégek dolgozói közösen élvezhetik a pihenést, az együtt eltöltött időt.

Bár Kücsön Gyula álma még nem valósult meg teljesen, aki Sarudra látogat, már láthatja az eredményeket: horgászmúzeum, ősi magyar huculok lovasudvara, vitorlástábor, csónakbérlés, kellemes étterem és fröccsterasz, minőségi vízi játékok. Eddigi munkáját Telekessy István Területfejlesztési Díjjal ismerte el a heves megyei közgyűlés.


– Amit eddig Sarudon elértünk, az nem egyéni eredmény, hanem csapatmunka, de az tény, hogy az eredeti álom, az élményfalu ötlete tőlem származik – mesélte a Lokál Extrának Kücsön Gyula, hozzátéve: egy kis szabolcsi faluban felnőve a víz és a horgászat szeretete gyerekkorától elkíséri. Aztán őt is „beszippantotta” a budapesti üzleti élet, de egy tíz évvel ezelőtti Tisza-tavi nyaralás mindent megváltoztatott. Egy kedves családi ismerősük javaslatára jött el Sarudra kikapcsolódni, amikor is részt vett egy kiránduláson, és szó szerint beleszeretett az eredetileg mesterséges, de mára csodálatos élővilágnak otthont adó tóba.

A gyerekekkel érkezőknek egész nap, rengeteg program és játékeszköz áll a rendelkezésére

Kücsön Gyula több mint egy évtizedes tevékenysége mind a sarudi strand, mind pedig a település arculatát pozitív irányba változtatta. Mint meséli, első lépése az volt, hogy nyaralót vásárolt Sarudon. Már ekkor is tudatosan döntött amellett, hogy egy régi sarudi házat hoz rendbe, saját maga kezdve meg a település műemléki rehabilitációját. Kücsön Gyula azt sem tagadja, csalódást okozott számára, hogy nem sikerült pályázati pénzeket bevonnia, így a mai napig szinte mindent önerőből finanszíroz, és természetesen az értetlenség, a gáncsoskodás is nehezítette munkáját, de a legkevésbé sem szegte kedvét. Aki Kücsön Gyulát keresi, legjobb, ha kisétál a sarudi strandra, hiszen most is lényegében reggeltől délutánig dolgozik, szervez, felügyel és ötletel. Ugyanúgy részt vesz a kétkezi munkában, mint ahogy évtizedes területfejlesztési programokat álmodik. Mint a Lokál Extrának elmondta: hisz abban, hogy az emberek számára hamarosan újra fontosabbak lesznek a személyes kapcsolatok, a természet tisztelete és a valódi illatok, ízek, élmények a digitális világ mesterséges álélményeinél.


Kücsön Gyula nem csak építi, szépíti Sarud környezetét, hanem immáron lakója is

– A közösségek újraépítése a gyerekeknél kezdődik, ezért döntöttünk úgy, hogy anyagi áldozatot nem kímélve létrehozzuk Sarudon Európa egyik legkorszerűbb felfújható vízi játszóterét, amelynek láttán nemcsak a gyerekek, de akár a szüleik is szívesen döntenek úgy egy-egy órára, napra vagy akár hétre, hogy kikapcsolják okostelefonjaikat, szüneteltetik Facebook-aktivitásukat, és élvezik a természet adta örömöket – tette hozzá Kücsön Gyula.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.