2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Eger

Élményfalut álmodott Kücsön Gyula

„Élményfalu” – ez a név nagyszerűen kifejezi Kücsön Gyula üzletember sarudi álmának lényegét. Olyan, a hagyományokat tisztelő, de a modern kor vívmányait is felhasználó, környezettudatos, egyben szórakoztató nyaralóhelyet akart létrehozni a Tiszta-tó egyik legszebb fekvésű kis településén, ahol a fiatalok, a családok, a szelíd vízi sportok kedvelői, a nyugdíjasok és a cégek dolgozói közösen élvezhetik a pihenést, az együtt eltöltött időt.

Bár Kücsön Gyula álma még nem valósult meg teljesen, aki Sarudra látogat, már láthatja az eredményeket: horgászmúzeum, ősi magyar huculok lovasudvara, vitorlástábor, csónakbérlés, kellemes étterem és fröccsterasz, minőségi vízi játékok. Eddigi munkáját Telekessy István Területfejlesztési Díjjal ismerte el a heves megyei közgyűlés.


– Amit eddig Sarudon elértünk, az nem egyéni eredmény, hanem csapatmunka, de az tény, hogy az eredeti álom, az élményfalu ötlete tőlem származik – mesélte a Lokál Extrának Kücsön Gyula, hozzátéve: egy kis szabolcsi faluban felnőve a víz és a horgászat szeretete gyerekkorától elkíséri. Aztán őt is „beszippantotta” a budapesti üzleti élet, de egy tíz évvel ezelőtti Tisza-tavi nyaralás mindent megváltoztatott. Egy kedves családi ismerősük javaslatára jött el Sarudra kikapcsolódni, amikor is részt vett egy kiránduláson, és szó szerint beleszeretett az eredetileg mesterséges, de mára csodálatos élővilágnak otthont adó tóba.

A gyerekekkel érkezőknek egész nap, rengeteg program és játékeszköz áll a rendelkezésére

Kücsön Gyula több mint egy évtizedes tevékenysége mind a sarudi strand, mind pedig a település arculatát pozitív irányba változtatta. Mint meséli, első lépése az volt, hogy nyaralót vásárolt Sarudon. Már ekkor is tudatosan döntött amellett, hogy egy régi sarudi házat hoz rendbe, saját maga kezdve meg a település műemléki rehabilitációját. Kücsön Gyula azt sem tagadja, csalódást okozott számára, hogy nem sikerült pályázati pénzeket bevonnia, így a mai napig szinte mindent önerőből finanszíroz, és természetesen az értetlenség, a gáncsoskodás is nehezítette munkáját, de a legkevésbé sem szegte kedvét. Aki Kücsön Gyulát keresi, legjobb, ha kisétál a sarudi strandra, hiszen most is lényegében reggeltől délutánig dolgozik, szervez, felügyel és ötletel. Ugyanúgy részt vesz a kétkezi munkában, mint ahogy évtizedes területfejlesztési programokat álmodik. Mint a Lokál Extrának elmondta: hisz abban, hogy az emberek számára hamarosan újra fontosabbak lesznek a személyes kapcsolatok, a természet tisztelete és a valódi illatok, ízek, élmények a digitális világ mesterséges álélményeinél.


Kücsön Gyula nem csak építi, szépíti Sarud környezetét, hanem immáron lakója is

– A közösségek újraépítése a gyerekeknél kezdődik, ezért döntöttünk úgy, hogy anyagi áldozatot nem kímélve létrehozzuk Sarudon Európa egyik legkorszerűbb felfújható vízi játszóterét, amelynek láttán nemcsak a gyerekek, de akár a szüleik is szívesen döntenek úgy egy-egy órára, napra vagy akár hétre, hogy kikapcsolják okostelefonjaikat, szüneteltetik Facebook-aktivitásukat, és élvezik a természet adta örömöket – tette hozzá Kücsön Gyula.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.