2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Pécs

Előbukkant egy több ezer éves villagazdaság Pécs mellett

Nem mindennapi méretű, több mint 2000 négyzetméteres gazdasági villaépület „kitakarításának” álltak neki a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Tudományegyetem régészei a Pécs melletti Hosszúheténynél. Egy olyan római kori lelőhelyről van szó, amelyet kivontak a mezőgazdasági művelés alól, és így a mai napig olyan jó állapotban megmaradt, hogy tisztán kirajzolódik az egykori épület alakja.

A Pécs melletti Hosszúheténynél, egész pontosan a régi 6-os számú főút mellett, hetek óta dolgoznak a régészek. Egy olyan római kori lelőhely rendbetételén munkálkodnak, amelyet 80 éve senki nem vizsgált.


80 éve senki nem vizsgálta

– 1940-ben Dombay János, a Janus Pannonius Múzeum első vezetője kezdte meg itt az ásatást. Akkor megállapították, hogy az előkerült rom egy római kori villagazdaság főépülete, de valamilyen oknál fogva ezt nem kutatták tovább – mondta Szabó Máté, a Pécsi Tudományegyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

Újranyitották a lelőhelyet

Megtisztították a földtől és bozóttól a több ezer éves lelőhelyet

Most azonban lehetőség nyílt arra, hogy újra foglalkozzanak a területtel, és a mai kor technikájával újra megvizsgálják a római kori villagazdaságot.


– Már 3D-ben modellezzük a maradványokat, fémkeresőt is bevetettünk, így sokkal teljesebb képet kaptunk arról, hogy mi lehetett itt – tette hozzá Szabó Máté.

A régész hangsúlyozta: nem az volt a cél, hogy új leleteket találjanak, hanem hogy a 80 évvel ezelőtt feltárt, mára bozóttal benőtt és elfeledett területet kicsit rendbe tegyék.

Egy része ligetes park lett

Több hétig dolgoztak a régészek, de még nem értek a végére

A többhetes megfeszített munka eredménye, hogy az épületegyüttes harmada már valamelyest látszik.

– Körülbelül 2-3 évnyi munka, mire a közel 3000 négyzetméteres, bozóttal benőtt területet megtisztítjuk és olyan állapotba hozzuk, hogy az akár egy látogatható lelőhely is lehessen – mondta Szabó Máté.

1940 és 2018

Mindenki számára megismerhető legyen 

A közeli Hosszúhetény polgármestere, Csörnyei László szerint olyan értékmentés zajlik most, amivel hosszú távon kell számolni.

– Szeretnénk forrást találni arra, hogy látogathatóvá tehessük az egész villagazdaság főépületét, és a Dombay-tóig egy római kori tanösvénnyel gazdagítsuk a térséget – mondta Csörnyei László.

A mostani rekultivációs ásatással napokon belül végeznek a régészek, és földdel visszatemetik a római kori falmaradványokat, hogy megóvják az időjárástól mindaddig, amíg az egészet fel nem tárják.

A római kori villagazdaság tulajdonosa, aki Sopianae életében is fontos szerepet játszhatott, a főépületben lakhatott, amely körül alakították ki a gazdálkodáshoz szükséges épületeket. A nagyméretű villa közepén egy belső udvar is helyet kapott, a lakó- és tárolóhelyiségek mellett pedig a vendégek fogadására is alkalmas épületszárnyat találunk, ahol a tulajdonos a rangjához illő pompával kápráztathatta el vendégeit.

Kapcsolódó Cikkek