EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,31 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Szekszárd

Előzzük meg a bajt!

Habár még javában tart a nyár, célszerű a kémények ellenőrzését már most elvégeztetni, hogy ne az utolsó pillanatra, a fűtési szezon kezdetére maradjon ez a valóban életbevágóan fontos művelet. A katasztrófavédelem kéményseprőipari tevékenysége jelenleg tizenhét megyében összesen kétezer-ötszázkilencvenkét településre terjed ki, tájékoztatott Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei katasztrófavédelmi szóvivője.

– A szolgáltatást a gazdálkodó szervezeteknek kötelező megrendelni egy kéményseprőcégtől, szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente, és a munkáért díjat kell fizetniük. A társasházakba a kéményseprők hívás nélkül kimennek, a lakóknak a vizsgálatért nem kell fizetniük – részletezte a szóvivő.


A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer jó és biztonságos működésének ellenőrzése Illusztráció: Profimedia

Hozzátette, hogy szintén ingyenes a szolgáltatás a családi házban élő magánszemélyek számára, de szükség van időpontfoglalásra. Tehát ha valaki úgy dönt, hogy a kémény rendszeres tisztíttatásával is gondoskodik biztonságáról, azt is eldöntheti, mikor szeretné azt.

Aki az online ügyintézést választja, a www.kemenysepres.hu honlapon előre megadhat két-három, a kéményellenőrzésre megfelelő napot. Ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik a kapcsolatot az ügyféllel, és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről. A katasztrófavédelem kéményseprői gyakran tájékoztató levelekkel járják végig a településeket. Ilyenkor lehetőséget biztosítanak az ellenőrzés azonnali elvégzésére is, de ennek igénybevétele ekkor sem kötelező. A kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer jó és biztonságos működésének ellenőrzése, az esetleges problémák kiszűrése, a balesetetek megelőzése, de semmiképpen sem a bírságolás. A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy az adott helyen a fűtés biztonságos működéséhez van-e elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett pedig elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét. Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek