EUR: 333,69 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Külföld

Eltávolították a diákok a “rasszista, imperialista” Kipling versét

A Manchesteri Egyetem néhány diákja átfestette a diákszövetség épületét díszítő Rudyard Kipling verset. A mázolók az amerikai Maya Angelou polgárjogi aktivista költő versét pingálták a Dzsungel könyvével világhírűvé vált angol író művének a helyére.

Elkezdődött a történelem és az irodalom újraírása. Az Egyesült Államokban a polgárháború vesztes oldalán harcolók szobrait döntögetik, míg Európában hamarosan az egyiptomi fáraókat, görög és római tudósokat, művészeket sem lehet majd politikailag korrekt berkekben – s talán másutt sem – szóba hozni, mert a rabszolgatartó társadalom kiszolgálói, haszonélvezői voltak. Az emberi hülyeség határtalan, nem kell már sok ahhoz, hogy Szofoklész és Vergilius is indexre kerüljön, és talán a július hónapot is átnevezik, hiszen a római köztársaság felszámolásában és Gallia meghódításában jeleskedő Julius Caesarról kapta a nevét.


Mindenesetre a manchesteri radikális diákok élen járnak ebben, sérelmezik, hogy a – szerintük – rasszista Kipling művét a megkérdezésük nélkül festették a falra, és különben is, a “fekete és barna bőrűek hangja nem hallatszik eléggé az irodalomban”. Az átfestést bírálók azonban egyszerűen barbár vandalizmusnak tartják a diákok lépését, akik erős szövetségesre találnak a brit történelem imperialista múltját elítélők táborában, hiszen olyan hírességeket akarnak letaszítani a piedesztálról, mint  Cecil Rhodes, Edward Colston vagy éppen Winston Churchill.
A diákok egy része szerint Kipling munkássága “problémákat vet fel”, az Indiában született angol író  “imperialista és rasszista munkákat alkotott, A fehér ember terhe című versében például arról ír, hogy a fehérek felelőssége, hogy gyarmatosítással civilizálják a feketéket és az ázsiaiakat”. Ezért – írják a diákok –  “úgy döntöttünk, hogy Kipling versét felváltjuk Maya Angelou briliáns fekete költőnő írásával.”
Chris McGovern, a Valódi nevelésért kampány vezetője szerint a manchesteri diákok tette felháborító kulturális vandalizmus. “Kipling kiváló költő, és a diákok mostani  lépésükkel nem teszik mindenki számára hozzáférhetővé egyik legnépszerűbb versét, ez már az igazi liberál fasizmus”, jelentette ki a konzervatív McGovern.
Nos, a kultúrharc elkezdődött, vagy inkább csak folytatódik, de mi jöhet még ezután? Lerombolják a piramisokat és a Colosseumot?

Kapcsolódó Cikkek