2019. szeptember 18., szerda
Diána

Külföld

Eltűnt maláj utasszállító: Lemondott a malajziai polgári légügyi hatóság vezetője

Lemondott kedden a malajziai polgári légügyi hatóság vezetője, mert a több mint négy éve eltűnt MH370-es légi járat ügyében folytatott vizsgálat előző nap nyilvánosságra hozott eredményei szerint a fővárosi légi irányítás hibákat követett el a katasztrófa idején.

Az utasszállító gép 2014. március 8-án 239 emberrel a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, de egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta intenzív kutatásokat folytattak utána Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban, 26 ország közreműködésével, de nem sok eredménnyel. A most nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentés sem derített fényt a világ egyik legtalányosabb légügyi rejtélyének okaira.


A malajziai polgári légügyi hatóságot eddig vezető Azsaruddin Abdul Rahmán a lemondás keddi bejelentésekor azt mondta, bár a jelentés szerint a légi irányítás egyes eljárási szabályok alkalmazásában hibázott, de a gép elvesztéséért nem vádolták meg.

A tisztviselő kifejtette, hogy sajnálattal és hosszas gondolkodás után határozott arról, hogy benyújtja lemondását, amely két hét múlva lép érvénybe.


A katasztrófa okaival foglalkozó, 495 oldalas jelentésben a nyomozók azt állították, a gép műszereit minden valószínűség szerint szándékosan manipulálták, hogy letérjen eredeti útvonaláról, de lehetetlen kimutatni, ki a felelős ezért.

A jelentés szerint a fővárosi légi irányítók elmulasztották kezdeményezni a vészhelyzeti eljárásrend bevezetését, és nincs írásos nyoma annak, hogy bármilyen módon riadóztatták volna a légierőt, vagy folyamatosan figyelték volna a radar képernyőjét.

Anthony Loke malajziai közlekedési miniszter a parlamentben tartott sajtóértekezletén azt mondta, egy belső bizottságot alakítanak, amely ajánlásokat fogalmaz majd meg, és javaslatot tesz arra is, hogy a katasztrófa idején szolgálatot teljesítő légi irányítókkal szemben milyen intézkedéseket tegyenek.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Bekockult Bugatti

  A nap képe: Bekockult Bugatti

  A Lego billundi központjában állították ki először azt a különleges, építőkockákból épült Bugatti Chiron életnagyságú makettjét, melyet motorral is elláttak.

 • Szétverte a saját pizzázóját

  Szétverte a saját pizzázóját

  Úgy gondolta a korábban az NFL-ben amerikaifocizó Edawn Louis Coughman, hogy összehozza az év csalását, ám számításai nagyon nem jöttek be.

 • Megint Európát ostromolják a migránsok

  Megint Európát ostromolják a migránsok

  Valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon emelkedett az illegális bevándorlás, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban – jelentette az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

 • Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik ellenünk

  Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik ellenünk

  Bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte hétfői brüsszeli meghallgatását Varga Judit igazságügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, akit az általános ügyek tanácsa hallgatott meg a Magyarországgal szemben indított 7.