2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Emelkedhetnek a képviselői fizetések is, ez persze az ellenzéknek is tetszik

Jóval a nemzetgazdasági átlag alatti mértékben emelkedhetnek a képviselői fizetések, ha megszavazza a parlament az erről szóló javaslatot – írja az Origo.

Miközben a gazdaság legtöbb ágazatában az elmúlt években több mint 50 százalékkal nőttek a fizetések, addig a képviselőké csak 18,5 százalékkal fog nőni. Az ellenzék is támogatja a képviselői fizetésemelést. A szakbizottságban a DK kivételével mindenki megszavazta, a teljes ellenzék, azaz, erős egyetértésben kerül a parlament elé. Az emelés után is a térségben kirívóan alacsony a magyar parlamenti képviselők fizetése, ebben a tekintetben most fogják elérni például Szlovákiát.


Az egészségügyben, az oktatásban, a rendőrségénél és a katonaságnál is nagyon jelentős fizetésemelés volt az elmúlt években, míg a minimálbér 88 százalékkal emelkedett – írja az Origo.

A kormány 2010 óta a közszolgálat számos területén hajtott végre béremelést, ami több mint félmillió dolgozót érintett. Az elmúlt hat évben 51 százalékkal emelkedett az átlagbér és duplájára nőtt a szakmunkás bérminimum. A pedagógusok bérét 50 százalékkal emelte a kormány és ugyanilyen arányban nő 2019-ig a rendvédelmi dolgozók, rendőrök, katonák, tűzoltók bére. Az egészségügyi szakdolgozók béremelése jövőre átlagosan eléri a 65 százalékot, és magasabb bért kapnak már mások mellett a mentősök, ápolók, a bölcsődei nevelők, a szociális és a kulturális ágazat, a járási- és kormányhivatalok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói is.


Ezek után a sorban utoljára a parlamenti döntéshozók alapilletménye emelkedik, 18,5 százalékkal. Az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteletdíja az általuk vállalt munkával arányosan alakul; ez megfelel a korábbi és nemzetközi gyakorlatnak. Sőt, a térségben a magyar képviselők fizetése a legalacsonyabb, a mostani tervezett emeléssel fogják elérni a magyar képviselők a szlovák képviselői fizetéseket. (A versenyszférában dolgozók fizetését továbbra sem fogja megközelíteni.) Az emelést egyébként az ellenzéki képviselők is támogatják, azaz, erős egyetértés alakult ki a bérrendezéssel – írja a lap.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  A kormány vizsgálja meg a bevándorlási különadót

  Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága keddi ülésén felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre.

 • Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  Orbán Viktor: A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata

  A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden, a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt.

 • Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Hétfőn búcsúztatják Kulcsár Győzőt

  Jövő hétfőn búcsúztatják a hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után múlt szerdán elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőrözőt, a Nemzet Sportolóját.