EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,19 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Székesfehérvár

Emlékezés a 17-esekre

A székesfehérvári önkormányzat és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága közös megemlékezést szervezett a Zichy-ligetbe a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja alkalmából. A rendezvény célja – a főhajtáson túl – az volt, hogy emlékeztessék a ma polgárait: a tisztelet átörökítése a feladatunk.

Bory Jenő oroszlánt mintázó szobra oldalán Halmágyi-Havranek Antal bronz domborműve látható, mely a harcoló hősöket mintázza Fotó: ÖKK

A székesfehérvári 17-es honvéd gyalogezred 1915 nyarától több mint egy éven át harcolt a Doberdó-fennsíkon, miután megjárta a Kárpátokat és harcolt az orosz katonák ellen is. Ennek az óriási küzdelemnek állított emléket Bory Jenő a Zichy-ligetben: az oroszlánt mintázó szobor oldalán Halmágyi-Havranek Antal bronz domborműve látható, amely a harcoló hősöket mintázza. Itt hajtottak fejet az önkormányzat, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományőrző szervezetek képviselői, illetve a fehérváriak a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapján, amely a második isonzói csata napjához köthető.
Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte, fontos, hogy őrizzük hagyományainkat, emlékezzünk a hősökre, és átörökítsük a múlt iránti tiszteletünket, hogy a következő generáció is átérezze, megértse őseink áldozatit. Simon László, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred zászlajának adományozója kitért arra, ez egy jó alkalom, hogy ne csak a katonák, hanem az értük aggódó szülők, gyermekek, családtagok előtt is fejet hajtsunk, hiszen ők is elszenvedték a háborút.
A megemlékezés ünnepélyes koszorúzással zárult.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.