EUR: 322,73 Ft
CHF: 286,21 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Egyéb Székesfehérvár

Emlékezés a 17-esekre

A székesfehérvári önkormányzat és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága közös megemlékezést szervezett a Zichy-ligetbe a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja alkalmából. A rendezvény célja – a főhajtáson túl – az volt, hogy emlékeztessék a ma polgárait: a tisztelet átörökítése a feladatunk.

Bory Jenő oroszlánt mintázó szobra oldalán Halmágyi-Havranek Antal bronz domborműve látható, mely a harcoló hősöket mintázza Fotó: ÖKK

A székesfehérvári 17-es honvéd gyalogezred 1915 nyarától több mint egy éven át harcolt a Doberdó-fennsíkon, miután megjárta a Kárpátokat és harcolt az orosz katonák ellen is. Ennek az óriási küzdelemnek állított emléket Bory Jenő a Zichy-ligetben: az oroszlánt mintázó szobor oldalán Halmágyi-Havranek Antal bronz domborműve látható, amely a harcoló hősöket mintázza. Itt hajtottak fejet az önkormányzat, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományőrző szervezetek képviselői, illetve a fehérváriak a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapján, amely a második isonzói csata napjához köthető.
Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte, fontos, hogy őrizzük hagyományainkat, emlékezzünk a hősökre, és átörökítsük a múlt iránti tiszteletünket, hogy a következő generáció is átérezze, megértse őseink áldozatit. Simon László, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred zászlajának adományozója kitért arra, ez egy jó alkalom, hogy ne csak a katonák, hanem az értük aggódó szülők, gyermekek, családtagok előtt is fejet hajtsunk, hiszen ők is elszenvedték a háborút.
A megemlékezés ünnepélyes koszorúzással zárult.

Kapcsolódó Cikkek