2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb X.kerület

Emléktáblát kapott a sakknagymester

A Szárnyas utca 16/A szám alatti lakóháznál avatták fel Dely Péter emléktábláját. A sakkmesteri címet 1954 őszén szerezte meg, amikor másodszor jutott be a magyar bajnoki döntőbe, ahol összesen tizenkilencszer játszott. A 60-as években többször ért el dobogós helyezést, majd 1969-ben magyar bajnok lett. Az 1965-ös magyar sakkbajnokságon Honfi Károly ellen Dely először próbált ki egy gyalogáldozatot a szicíliai védelem Tajmanov-változatában. Ezt az újítást később Kaszparov két alkalommal is eredményesen felhasználta Karpov ellen az 1985-ös világbajnoki döntőben. Ezt a változatot ezért Kaszparov–Dely-cselnek hívják.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.