2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb X.kerület

Emléktáblát kapott a sakknagymester

A Szárnyas utca 16/A szám alatti lakóháznál avatták fel Dely Péter emléktábláját. A sakkmesteri címet 1954 őszén szerezte meg, amikor másodszor jutott be a magyar bajnoki döntőbe, ahol összesen tizenkilencszer játszott. A 60-as években többször ért el dobogós helyezést, majd 1969-ben magyar bajnok lett. Az 1965-ös magyar sakkbajnokságon Honfi Károly ellen Dely először próbált ki egy gyalogáldozatot a szicíliai védelem Tajmanov-változatában. Ezt az újítást később Kaszparov két alkalommal is eredményesen felhasználta Karpov ellen az 1985-ös világbajnoki döntőben. Ezt a változatot ezért Kaszparov–Dely-cselnek hívják.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.