2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Békéscsaba

Érdekes leletek kerültek elő az M44-esnél

Az épülő M44-es út Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszának nyomvonalán lassan véget érnek a régészeti feltárások. Kamut határában a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai egy leletekben gazdag, hosszú életű falu nyomait kutatják.

Nagy Dániel Sándor ásatásvezető régész szerint a települést talán már a X. században megalapították. Erre utalnak az ásatás során előkerült edénytöredékek és fémtárgyak, például a kéttagú csüngő vagy a líra alakú csat, illetve a pogány időszakra jellemző, lófogyasztásra utaló csontmaradványok és a nomád hagyományokat mutató kettévágott kutyák maradványai is. Utóbbit az írásos források a pogány, nomád népek (kunok, bolgárok) esküszertartásai során említik (aki az esküjét megszegi, úgy jár, mint a kettévágott kutya). A kalandozások korából pedig itáliai források ejtenek szót a magyarok kutyákra tett esküjéről.


Az ásatás eddigi eredményei szerint a faluban folyamatosan volt élet a XII-XIII. század fordulójáig, a település neve azonban egyelőre nem ismert. Maga a lelőhely 1,5 kilométer hosszú és 1 kilométer széles, így nem zárható ki, hogy a későbbi időszak leletei a nyomvonal által nem érintett területeken rejtőznek. A feltárás során talált néhány érme a XII. századból származik, pontos meghatározásukra a restaurálásig várni kell.

Az ásatások során főként terménytároló gödrök, földbe mélyített házak, külső kemencék és kisebb árkok kerülnek elő. Nem ritka, hogy akár tíz kemencét is készítettek egymás közelében, amelyekben az ételt készíthették vagy tartósították. Az egyikből tojás maradványai is előkerültek. A lelőhely  érdekessége, hogy az egyik házba egy ló maradványait temették – tájékoztatott dr. Bácsmegi Gábor régész.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.