EUR: 332,47 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Békéscsaba

Érdekes leletek kerültek elő az M44-esnél

Az épülő M44-es út Kondoros és Békéscsaba közötti szakaszának nyomvonalán lassan véget érnek a régészeti feltárások. Kamut határában a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársai egy leletekben gazdag, hosszú életű falu nyomait kutatják.

Nagy Dániel Sándor ásatásvezető régész szerint a települést talán már a X. században megalapították. Erre utalnak az ásatás során előkerült edénytöredékek és fémtárgyak, például a kéttagú csüngő vagy a líra alakú csat, illetve a pogány időszakra jellemző, lófogyasztásra utaló csontmaradványok és a nomád hagyományokat mutató kettévágott kutyák maradványai is. Utóbbit az írásos források a pogány, nomád népek (kunok, bolgárok) esküszertartásai során említik (aki az esküjét megszegi, úgy jár, mint a kettévágott kutya). A kalandozások korából pedig itáliai források ejtenek szót a magyarok kutyákra tett esküjéről.


Az ásatás eddigi eredményei szerint a faluban folyamatosan volt élet a XII-XIII. század fordulójáig, a település neve azonban egyelőre nem ismert. Maga a lelőhely 1,5 kilométer hosszú és 1 kilométer széles, így nem zárható ki, hogy a későbbi időszak leletei a nyomvonal által nem érintett területeken rejtőznek. A feltárás során talált néhány érme a XII. századból származik, pontos meghatározásukra a restaurálásig várni kell.

Az ásatások során főként terménytároló gödrök, földbe mélyített házak, külső kemencék és kisebb árkok kerülnek elő. Nem ritka, hogy akár tíz kemencét is készítettek egymás közelében, amelyekben az ételt készíthették vagy tartósították. Az egyikből tojás maradványai is előkerültek. A lelőhely  érdekessége, hogy az egyik házba egy ló maradványait temették – tájékoztatott dr. Bácsmegi Gábor régész.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.