EUR: 322,18 Ft
CHF: 285,20 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Békéscsaba

Érkezik az új generáció

A június és július különleges hónapok a Körös-Maros Nemzeti Parkban, hiszen egyre több fiatal kölyök, fióka látható, bár még nyilván csak a szüleik jelenlétében, de kezdik elhagyni a fészkeket, odúkat. Ha óvatosak vagyunk, mi is gyönyörködhetünk bennük!

A madarak nagy része már május végén költ, így például a gólyafiókák is lassan elhagyják fészküket. A szakemberek ugyan úgy látták, hogy idén elhúzódott a költési időszak, a várva várt kicsik csak megérkeztek. A nyári ludakból például a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy háromszáz pár költött a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, ők az időjárás alakulásától függően 1–6 fiókát nevelnek. A szalakóták is már javában költenek a számukra kihelyezett mesterséges odúkban. A 4-6 tojásból álló fészekaljakon a tojók és a hímek felváltva ülnek. A fiókák 18-19 nap elteltével kelnek ki a tojásokból és rendszerint négyhetes korukban, július második felében hagyják el a fészket – tájékoztattak a nemzeti park szakemberei.


Van néhány olyan madárfaj, amely évről évre csak igen kis egyedszámban fordul elő Magyarországon, majd egyszer csak inváziószerűen érkeznek meg csapataik. Ilyenek például a pásztormadarak, amelyek idén tavasszal ismét elárasztották a térséget. Hangjuk, méretük és viselkedésük hasonló a seregélyekéhez, nem véletlenül kapták a népnyelvben a rózsás seregély nevet. Külsejük alapján azonban könnyű őket megkülönböztetni, mivel a pásztormadarak tollazatának fekete és világos, halvány rózsaszínes kontrasztja van. A seregélyekhez hasonlósan csapatosan mozognak és nagyon hangosak.

Az idei év egy másik különlegessége, hogy először fészkel bütykös ásólúd a megyében. Eddig csak a vonulási időszakban láthatták a kíváncsi megfigyelők, most azonban az Atyaszegi-pusztán fészket rakott egy pár, és immár nyolc fiókát nevelgetnek. Ez a madárfaj elsősorban a tengerpartok és az ázsiai sóstavak lakója. A tengerparti élőhelyeken télen-nyáron jelen van, de egyes példányai elkóborolnak a kontinens belseje felé, így Magyarországra is eljutnak.


De nem csak a madaraknál érkeztek új családtagok, az idei első gímszarvasborjú is megszületett a körösvölgyi állatparkban. Hamarosan érkezhet az újabb pöttyös jövevény is, mivel a másik tehén szintén vemhes. Gímszarvasból bőven van az állatparkban, a 2014-es megnyitáskor két tehén és egy bika került ide, most pedig a tavalyi szaporulat (két bikaborjú) is a csapattal van, őket hamarosan elszállítják egy másik vadasparkba. Néhány nappal később a dámszarvasoknál is érkezett egy új borjú. A korábbi években már született egy dámszarvasünő és egy -bika, miután mindketten szépen felnevelkedtek, ők is elkerültek egy másik hazai vadaspark állományába.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.