EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Pécs

Ez a munkájuk: napi 40 kilométert tekernek Pécs legszebb helyein

Ez a munka kicsit más, mint a többi: egy év alatt több mint 1500 kilométer két keréken, napi nyolc órában. Igaz, Pécs legszebb helyein járőröznek. Ők a kerékpáros közteresek. 

Mecsekre fel, majd Malomvölgybe ki, de száguldottak már Meszesre is. Mindezt a rend érdekében. Pécsett négy éve működik kerékpáros járőrszolgálat.
– Sokan örülnek, de még többen meglepődnek a bringás kollégákat látva. Összességében a jelenlétük pozitív visszhangot kelt – mondta Märcz János, a közterület-felügyelet vezetője.

40 kilométer egy nap alatt

Bárhol felbukkanhatnak a bringás közteresek

Erre a szolgálatra három embert jelöltek ki, ők váltják egymást, járják a város zegzugosabb részeit reggeltől estig. Egy nyolcórás műszakban 30-40 kilométert is megtesznek a városban.
– Olyan helyekre megyünk, ahová autóval nehezebben jutnánk el, esetleg egyáltalán nem tudnánk bemenni – mondta Bíró Attila, aki egy év alatt majdnem 1500 kilométert rakott a bringájába.

Tavasztól őszig

1500 kilométer egy év alatt


A legtöbbet turistáknak segítenek, a bringás közteresek nyelvvizsgával rendelkeznek. De volt már olyan, hogy telefonos bejelentés után „ugrottak” egy-egy helyszínre.
– Egy gyalogos járőrnek 10-15 percbe telik, mire a belvárosban odaér egy adott címre, de kerékpárral csupán néhány perc – tette hozzá Märcz János.

Változatos munka

Szolgálnak és tekernek

A kerékpáros közteresek bejelentések és meglévő útvonalak alapján vonulnak ki. A reggeli eligazítást követően járőrözhetnek Malomvölgyben, Uránvárosban, valamint Meszesen is.
– Elég sokrétű munkát látnak el, ha kell, illegális hulladéklerakókat térképeznek fel, összedolgoznak a rendőrökkel, de igazoltathatnak is – mondta Märcz János.

Spéci a járgány is: matricázva és elektromos kismotorral felturbózva


A közterület-felügyeletnél összesen 54-en dolgoznak, 28-an folyamatosan járják az utcákat Pécsett. A kerékpáros szolgálatot négy éve Pécs speciális domborzati viszonyai és forgalomtól védett övezetei miatt találták ki. A járőrök egy év alatt 1000–1500 kilométert tesznek meg, igaz, olyan kerékpárral, amelyet elektromos motor is segít a haladásban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.