2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Pécs

Ez a munkájuk: napi 40 kilométert tekernek Pécs legszebb helyein

Ez a munka kicsit más, mint a többi: egy év alatt több mint 1500 kilométer két keréken, napi nyolc órában. Igaz, Pécs legszebb helyein járőröznek. Ők a kerékpáros közteresek. 

Mecsekre fel, majd Malomvölgybe ki, de száguldottak már Meszesre is. Mindezt a rend érdekében. Pécsett négy éve működik kerékpáros járőrszolgálat.
– Sokan örülnek, de még többen meglepődnek a bringás kollégákat látva. Összességében a jelenlétük pozitív visszhangot kelt – mondta Märcz János, a közterület-felügyelet vezetője.

40 kilométer egy nap alatt

Bárhol felbukkanhatnak a bringás közteresek

Erre a szolgálatra három embert jelöltek ki, ők váltják egymást, járják a város zegzugosabb részeit reggeltől estig. Egy nyolcórás műszakban 30-40 kilométert is megtesznek a városban.
– Olyan helyekre megyünk, ahová autóval nehezebben jutnánk el, esetleg egyáltalán nem tudnánk bemenni – mondta Bíró Attila, aki egy év alatt majdnem 1500 kilométert rakott a bringájába.

Tavasztól őszig

1500 kilométer egy év alatt


A legtöbbet turistáknak segítenek, a bringás közteresek nyelvvizsgával rendelkeznek. De volt már olyan, hogy telefonos bejelentés után „ugrottak” egy-egy helyszínre.
– Egy gyalogos járőrnek 10-15 percbe telik, mire a belvárosban odaér egy adott címre, de kerékpárral csupán néhány perc – tette hozzá Märcz János.

Változatos munka

Szolgálnak és tekernek

A kerékpáros közteresek bejelentések és meglévő útvonalak alapján vonulnak ki. A reggeli eligazítást követően járőrözhetnek Malomvölgyben, Uránvárosban, valamint Meszesen is.
– Elég sokrétű munkát látnak el, ha kell, illegális hulladéklerakókat térképeznek fel, összedolgoznak a rendőrökkel, de igazoltathatnak is – mondta Märcz János.

Spéci a járgány is: matricázva és elektromos kismotorral felturbózva


A közterület-felügyeletnél összesen 54-en dolgoznak, 28-an folyamatosan járják az utcákat Pécsett. A kerékpáros szolgálatot négy éve Pécs speciális domborzati viszonyai és forgalomtól védett övezetei miatt találták ki. A járőrök egy év alatt 1000–1500 kilométert tesznek meg, igaz, olyan kerékpárral, amelyet elektromos motor is segít a haladásban.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.