EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Sport

Fabrizio Ravanelli: Marco Rossi vezetésével a magyar futball visszakerül oda, ahova való

Június végén ismét olasz élvonalbeli trénerek látogattak Magyarországra a második CIB Italia Focitábor keretében, hogy felmérjék a 10–14 éves magyar focisták képességeit. Köztük volt Fabrizio Ravanelli, aki 1996-ban Bajnokok Ligáját nyert a Juventus csapatával, és aki szerint nagyszerű döntés volt Marco Rossit kinevezni szövetségi kapitánynak.

– Hogy tetszik önnek Budapest?
– A magyar főváros csodálatos. A gyerekeim már mondták, hogy milyen gyönyörű, de ezt személyesen kell megtapasztalni. A múlt héten ünnepeltem a feleségemmel a 26. házassági évfordulónkat, és megígértem neki, hogy amint lehet, vele is ellátogatok ide. Felkeresnénk néhány jó éttermet és fürdőt, de valószínűleg igen hamar az ágyban kötnénk ki.


– Legutóbb, amikor a Juventus Bajnokok Ligáját nyert, a támadósort úgy hívták, hogy Vialli, Del Piero, Ravanelli. Ön gólt szerzett az Ajax ellen 1996-ban a döntőben. Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?
– Mindig elérzékenyülök, amikor arra a meccsre gondolok. Most is. Minden labdarúgó álma, hogy BL-t nyerjen. Csodálatos emlék, szinte leírhatatlan. Egy döntőben gólt lőni felejthetetlen érzés. Emlékszem, hogy elképesztően keményen dolgoztam azért, hogy ott lehessek.

– Mi kell ahhoz, hogy ismét a topon legyen a Juve?
– A Juventus már most nagy csapat, de folyamatosan nőnie kell. Hét olasz bajnoki címet nyert egymás után. Az elmúlt négy évben pedig két BL-döntőt játszott, az volt a pechje, hogy egy kirobbanó formában lévő Barcelonával és Real Madriddal találkozott. Egyébként a klubot nemcsak a sporteredmények minősítik, hanem az is, hogyan gondoskodik a fiataljairól és gondozza a Juve-stílust. Itt soha nem fognak olyan játékosok játszani, akik a pletykalapok címlapjain szerepelnek.


– Hogyan élte meg, hogy az olaszok ki sem jutottak a vb-re?
– Valóságos katasztrófa. Elsősorban az utánpótlás-nevelésben keresném a probléma okát. Az ificsapatok, a focisulik nincsenek megfelelően kezelve, nincs igazi támogatás és tervezés. A labdarúgás gyakran tükre az országban zajló változásoknak, sokszor kéz a kézben jár a nehézségekkel.

– Mi a véleménye Marco Rossi magyar szövetségi kapitányi kinevezéséről?
– Mindenekelőtt sok szerencsét kívánok neki. Reméljük, az ő irányításával és tehetségével a magyar futball visszakerül oda, ahova való. Nagyon nehéz előre megmondani, hogy mi lesz. Időre van szüksége és keményen kell dolgoznia azon, hogy megváltoztassa a játékosok mentalitását.

Kapcsolódó Cikkek