EUR: 333,32 Ft
CHF: 304,48 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Békéscsaba

Felkészültek az éles helyzetekre

Közös szakmai programot tartott Békéscsabán a közelmúltban a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyakorlat célja a tűzesetek helyszínén vizsgálatot végző tűzoltók és rendőrök ismereteinek bővítése, a tapasztalatszerzés és a készségfejlesztés volt.

A szervezésben közreműködött a békéscsabai hivatásos és a békési önkormányzati tűzoltóság is, a kétnapos, értékteremtő gyakorlaton a megyei igazgatóság tűzvizsgálói, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság részéről pedig azok a bűnügyi területen szolgálatot teljesítő rendőrök vettek részt, akik éles helyzetekben is végzik a helyszíni szemléket. A tűz után megmaradt nyomokból, elváltozásokból kell következtetniük arra, hogy történt-e bűncselekmény. Amennyiben igen, minden olyan részletet rögzíteniük kell, ami segítheti a gyanúsított azonosítását, elfogását és a büntetőeljárásban bizonyítékul szolgálhat – írta a police.hu.


A gyakorlatot egy Békéscsaba külterületén lévő, bontás előtt álló tanyában tartották, amelynek környezetét és berendezését a szervezők úgy alakították ki, hogy az egy lakott épületet imitáljon. A tanyaépület garázsában álló autó kigyulladt és a tűz átterjedt a lakóépületre. A tűzoltók és a rendőrök ugyanolyan alaposan vizsgálták át a helyszínt, mint egy éles riasztást, tűzoltást követő szemlén. A gyakorlatot Maczek Szilárd tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő és Csicsely János tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja vezette. A képzés célja az volt, hogy a résztvevők életszerű körülmények között tapasztalhassák meg a tűz keletkezésének szakaszait, valamint olyan gyakorlati fogásokat sajátítsanak el, amelyeket a későbbi munkájuk során felhasználhatnak – tájékoztatott közleményében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A képzés második napján bemutatták a gyakorlat alatt készített oktatóanyagot, valamint értékelték a részt vevő csoportok teljesítményét. A szakmai program zárásaként a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon értekezletet is tartottak. A tanácskozáson a két szervezet vezetői, valamint a gyakorlat résztvevői osztották meg egymással a vizsgálatoknál alkalmazott módszerekre, eszközökre vonatkozó tapasztalataikat. Emellett a szakmai munka minőségének szinten tartása, illetve fokozása érdekében további együttműködésükről biztosították egymást.


Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.