EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Győr

Felújítás miatt bezárt a bencés templom

Három hónapra bezárt a Széchenyi téri bencés templom, az épületben ugyanis felújítási munkákat végeznek a következő hetekben. A százmillió forint értékű rekonstrukció keretében újjászületnek az oldalkápolnák és a kora barokk mellékoltárok is.

A legutóbbi, nagyszabású felújítás 2000 és 2006 között zajlott, akkor többek között a főhajó falait és a főoltárt restaurálták a Loyolai Szent Ignác bencés templomban. Nemrég ismét munkához láttak a mesteremberek az épületben, akik a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdhettek hozzá a látványos fejlesztéshez. Ezúttal a padlózat újul meg, ami azt jelenti, hogy a kövek megmaradnak régi patinájukban, de ahol kell, ott hiánypótlásokat, javításokat végeznek a felületen.


A felújítási munkák 90 napra bezárt a templom, addig kizárólag vasárnaponként tartanak misét, a gimnázium dísztermében
Fotó: Marcali Gábor

Emellett teljesen megújul a templom valamennyi oldalkápolnája, ráadásul ezek új formát is kapnak. A szakemberek falszigetelést végeznek, vakolnak, megtisztítják a freskókat és restaurálják is a páratlan falfestményeket. A templomban igen értékes, XVII. századi kora barokk mellékoltárok vannak, ezekből mindössze 12 darab található Magyarországon, ebből öt a győri bencés templomban.

A munkák miatt július elejétől 90 napra bezárt a templom, addig kizárólag vasárnaponként tartanak misét, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében. Ám szeptember végén már a megújult környezetben várják a híveket.


Most a padlózat és az oldalkápolnák újulnak meg
Fotó: Marcali Gábor

– Örömteli, hogy újabb látványos felújítást végeznek a templomunkban. A padlózat felújítása már nagyon időszerűvé vált, de kiemelném az elektromos rendszer és a hangosítás felújítását is – mondta Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel.

Közben már zajlanak az előkészületek a Lloydba való költözéshez, szeptember harmadikán, az ünnepélyes évnyitón a szomszédos, patinás épületet is birtokba vehetik a Czuczor diákjai.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.