2018. december 12., szerda
Gabriella

Budapest IV.kerület

Fesztivál a hadikikötőben

Idén 170 éves a Magyar Honvédség, s egyben 170 esztendős a honvéd folyami hadihajózás is. Ezt a kettős jubileumot nyílt nappal ünnepelték meg a Magyar Honvédség újpesti hadikikötőjében.

A résztvevők a Dunán utazhattak az aknamentesítő és tűzszerész járőrhajó fedélzetén (Fotó: Fotó: dr. Markovics Zita főhadnagy/honvedelem.hu)

A honvédség beszámolója szerint a nyílt napon az ezred hadihajós és tűzszerész katonái színes programokkal várták a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhettek az aknamentesítéshez szükséges speciális eszközökkel, felszerelésekkel, kipróbálhatták a tűzszerészek járműveit, magukra „ölthették” a közel ötvenkilós bombaruhát, sőt, a Dunán is utazhattak az aknamentesítő és tűzszerész járőrhajó fedélzetén, s megtekinthették a közel harmincféle robbanóanyag-szagmintát felismerő keresőkutyák és vezetőik bemutatóját is.
A mintegy nyolcórás programon az egész napos szórakoztatásról az alakulatok mellett tánccsoportok, kardforgatók, íjász- és sportbemutatók, könnyűzenei koncertek gondoskodtak. A tömeget és a fesztiválhangulatot látva kijelenthető: a jubileumi év alkalmából eddig ez volt a legnagyobb szabású és legszínesebb családi program.
– Megtiszteltetés, hogy az alakulat csatlakozhatott a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozathoz, a hadikikötőben tartott nyílt nap egyik kiemelt rendezvénye volt, az utolsó ilyen jellegű eseményt öt évvel ezelőtt tartotta az ezred – mondta a honvedelem.hu-n Szilágyi Zsolt alezredes, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka a nyílt nappal kapcsolatban. – Azóta mind a Magyar Honvédség, mind az alakulat rengeteget fejlődött. Fontosnak tartottuk, hogy ezt megmutathassuk az állampolgároknak, és lássák: a Magyar Honvédség jelen van a mindennapokban. Lehetőséget adtunk a katonai pálya iránt érdeklődő civileknek is, hiszen a toborzók is a helyszínen voltak, így mindenki első kézből kaphatott információt.


 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.