2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Fogtündér

A mesék, a mesefigurák és a szülői mesélőke ereje ezredszer, milliomodszor is bizonyítja mindenhatóságát. Ilyen konstans figurája, alakja a szülő-gyermek kapcsolatnak a Fogtündér. Ami később „vagyonosodással” jár a gyereknek, ám kezdetben, mondjuk kétesztendős kor után, inkább a fogmosásra sarkallásban van kitüntető szerepe. Legalábbis nálunk.

képünk illusztriáció

Mert ugye a Baci Manókkal ádáz küzdelmet kell folytatni, olyan nincs, hogy a fogakon maradjanak. Kezdetben ez megy is, mert érdekesség. Aztán rutinná válik, szóval kell egy újabb „tét”. Ha szerencsénk van, a gyerek egója segít ebben, hiszen maga mutatja meg, hogy milyen ügyesen (de értelemszerűen nem alaposan) mossa fogacskáit, ám ez is csak ideig-óráig (maximum két hét) jelent izgalmat.


És akkor jön a Fogtündér. Aki mindent ellenőriz, aki valami misztikus csodává válik, és ismeretlenül is megfelelési kényszert gerjeszt a gyermekben. Hogy ne anyának-apának, hanem a Fogtündérnek feleljen meg. (Nem elhanyagolható szempont, hogy az édesanya miként vezeti fel a Fogtündér-sztorit, mert ahhoz kell az a megértő bájosság és mesekészség, amelyet van szerencsém nap nap után tapasztalni.) És egy csapásra minden megváltozik. Újra izgalom lesz a fogmosás, újra van kontroll – még ha nem is tudjuk, hogy miként néz ki ez a bizonyos Fogtündér –, de a sejtelmesség, az álomszerűség adja a gyermeki léleknek és agynak azt a pluszt, ami az egészség megóvásához vezet.

Mert a végén eljutunk oda, hogy a fantasztikusan (értsd: átlag felett) kommunikáló kis csibész a saját történetébe szövi bele a soha nem látott fogmosó társat, s imigyen szól: „És akkor jön a Fogtündér, és azt mondja, hogy Botikám…”


Ez az a pillanat, amikor nem tudunk elég hálásak lenni annak a nagy fantáziájú valakinek, aki a világ kultúrtörténetében először meseszerűen lódított.

Kapcsolódó Cikkek

 • Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Múlt csütörtökön rendezte az Országos Bírósági Hivatal a Juhász Andor emléknapot, amely keretében belül a sajtó munkatársai meglátogatták a Magyar Igazságügyi Palotát.

 • Brüsszel megnyitná a határokat

  Brüsszel megnyitná a határokat

  Kövér László volt a vendége az ECHO TV Bayer Show című műsorának hétfőn. Az Országgyűlés elnöke kifejtette Ujhelyi István hazaárulása kapcsán, hogy a hülyeség demokratikus jog, míg nem ütközik törvénybe.

 • Bikinik a tengerfenékről

  Bikinik a tengerfenékről

  Kát magyar lány úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott maradnak, és bikiniket gyártanak belőle.