2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Fogtündér

A mesék, a mesefigurák és a szülői mesélőke ereje ezredszer, milliomodszor is bizonyítja mindenhatóságát. Ilyen konstans figurája, alakja a szülő-gyermek kapcsolatnak a Fogtündér. Ami később „vagyonosodással” jár a gyereknek, ám kezdetben, mondjuk kétesztendős kor után, inkább a fogmosásra sarkallásban van kitüntető szerepe. Legalábbis nálunk.

képünk illusztriáció

Mert ugye a Baci Manókkal ádáz küzdelmet kell folytatni, olyan nincs, hogy a fogakon maradjanak. Kezdetben ez megy is, mert érdekesség. Aztán rutinná válik, szóval kell egy újabb „tét”. Ha szerencsénk van, a gyerek egója segít ebben, hiszen maga mutatja meg, hogy milyen ügyesen (de értelemszerűen nem alaposan) mossa fogacskáit, ám ez is csak ideig-óráig (maximum két hét) jelent izgalmat.


És akkor jön a Fogtündér. Aki mindent ellenőriz, aki valami misztikus csodává válik, és ismeretlenül is megfelelési kényszert gerjeszt a gyermekben. Hogy ne anyának-apának, hanem a Fogtündérnek feleljen meg. (Nem elhanyagolható szempont, hogy az édesanya miként vezeti fel a Fogtündér-sztorit, mert ahhoz kell az a megértő bájosság és mesekészség, amelyet van szerencsém nap nap után tapasztalni.) És egy csapásra minden megváltozik. Újra izgalom lesz a fogmosás, újra van kontroll – még ha nem is tudjuk, hogy miként néz ki ez a bizonyos Fogtündér –, de a sejtelmesség, az álomszerűség adja a gyermeki léleknek és agynak azt a pluszt, ami az egészség megóvásához vezet.

Mert a végén eljutunk oda, hogy a fantasztikusan (értsd: átlag felett) kommunikáló kis csibész a saját történetébe szövi bele a soha nem látott fogmosó társat, s imigyen szól: „És akkor jön a Fogtündér, és azt mondja, hogy Botikám…”


Ez az a pillanat, amikor nem tudunk elég hálásak lenni annak a nagy fantáziájú valakinek, aki a világ kultúrtörténetében először meseszerűen lódított.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében “botrányt okozó” ellenzéki képviselők az “MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

 • Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  A 25 éve megjelenő Irka című gyermeklapon magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, ezért az fontos megtartó erőt jelent a közösség számára – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Beregszászon a gyermekkiadvány negyedszázados évfordulós ünnepségén.

 • Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét.