EUR: 322,03 Ft
CHF: 285,11 Ft
2018. december 18., kedd
Auguszta

Külföld

Földrengés rázta meg Indonéziában, halottai is vannak

Földrengés pusztított vasárnap reggel az indonéziai Lombok szigetén. Legkevesebb 14 ember meghalt, 162 megsérült, több mint ezer ház dőlt romba.

A rengés erőssége 6,4-es volt, és alig egy órával később egy 5,4-es utórengés követte. Epicentruma a szigeti északi részén található Mataram városától 50 kilométerre északkeletre, 7 kilométeres mélységben volt az amerikai földtani intézet szerint. A természeti csapás a népszerű üdülőparadicsomtól, Balitól keletre lévő szigeten történt.


A halálos áldozatok között van egy malajziai állampolgár – mondta Sutopo Purwo Nugroho, az indonéziai katasztrófavédelem szóvivője, aki nem zárta ki, hogy az áldozatok száma növekedhet, mivel még folyamatban van az adatgyűjtés a sziget egyéb térségeiből. A legtöbb áldozat a ráhulló betondarabok alatt vesztette életét vagy sérült meg, 67 súlyos sérültet kórházban kezelnek – tette hozzá.

Joko Widodo indonéz elnök rendeltben adott utasítást segélyszállítmányok elindítására az érintett térségbe. Az államfő hétfőn személyesen fogja felkeresni a földrengés sújtotta területek lakóit – közölte Bey Machmudin, az elnöki hivatal szóvivőjének helyettese.


A földrengés nagy földcsuszamlást indított el a Lombok szigetén található aktív vulkánról, a Rinjani hegyről, ahonnan 800 turistát kitelepítettek. A hatóságok jelenleg is vizsgálják ez utóbbi hatását.

A főrengés reggel 6 óra 47 perckor ébresztette a lakosságot, amely pánikszerűen menekült ki házaiból. Utána 133 utórengést észleltek az indonéz meteorológiai, klimatológiai és geofizika intézetben.

Szökőárveszély nem állt fenn, mivel a rengés középpontja nem a tengerben volt.

Indonéziában gyakoriak a földrengések, mivel az ország szeizmikusan aktív zóna, az úgynevezett Tűzgyűrű felett helyezkedik el.

Kapcsolódó Cikkek