2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Pécs

Folyamatosan fejlesztik az életmentő applikációt

Németországban is segített már az az életmentő applikáció, amelyet Pécsett fejlesztettek. Az applikáció segítségével egy gombnyomással lehet vészjelzést leadni, amire akár ismerősünk, de Pécs belterületén a rendőrség is kivonulhat. A beszámolók alapján évi több mint ezer riasztást adnak le egy gomb megnyomásával. Most azonban a pécsi cég továbbfejlesztette az alkalmazást, amivel az a céljuk, hogy országos szinten is lehessen tűzoltókat, mentőket és rendőröket riasztani egy gomb lenyomásával.
A Kezedben a biztonságod elnevezésű applikációt négy éve kezdte fejleszteni egy pécsi cég. Azóta már Németországban, Kölnben is segített egy bajbajutotton, aki éjjel egyedül indult haza – meséli Rózsavölgyi Péter, az alkalmazás fejlesztője.
 
– A társaság hölgy tagja egyedül indult haza, de pár utcasarokkal később megállították bevándorló külsejű férfiak és szóban elkezdték őt molesztálni. Szerencsére nem történt semmi tettlegesség, de a lány, akinek a telefonján ott volt az applikáció, el tudta indítani a riasztást, amit a barátai kaptak meg és a segítségére siettek – mondja Rózsavölgyi Péter, az applikáció fejlesztője és az NRG Online Média ügyvezetője.
De nem ez volt az első eset, évente több mint ezer riasztást indítanak. A vészjelzést az kaphatja, aki be van állítva fogadó félnek. De Pécs belterületén a közteresek és a rendőrség is kivonulhat egy-egy esethez.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: a pécsiek olyan innovációval álltak elő, ami a jövőben még több területen segíthetne.
– Beváltotta a reményeket, hiszen magában az a tény, hogy ezt az applikációt 40 ezren töltötték le a telefonjaikra, azt jelzi, hogy egy olyan szolgáltatást tudtunk nyújtani, aminek nagyon nagy az elfogadottsága – mondta Páva Zsolt.
A pécsi cég távolabbi tervei között szerepel, hogy a riasztás a 112-es központba is befuthasson, így a rendőrség mellett a mentők és a tűzoltók is ki tudnák vonulni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.