2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Pécs

Folyamatosan fejlesztik az életmentő applikációt

Németországban is segített már az az életmentő applikáció, amelyet Pécsett fejlesztettek. Az applikáció segítségével egy gombnyomással lehet vészjelzést leadni, amire akár ismerősünk, de Pécs belterületén a rendőrség is kivonulhat. A beszámolók alapján évi több mint ezer riasztást adnak le egy gomb megnyomásával. Most azonban a pécsi cég továbbfejlesztette az alkalmazást, amivel az a céljuk, hogy országos szinten is lehessen tűzoltókat, mentőket és rendőröket riasztani egy gomb lenyomásával.
A Kezedben a biztonságod elnevezésű applikációt négy éve kezdte fejleszteni egy pécsi cég. Azóta már Németországban, Kölnben is segített egy bajbajutotton, aki éjjel egyedül indult haza – meséli Rózsavölgyi Péter, az alkalmazás fejlesztője.
 
– A társaság hölgy tagja egyedül indult haza, de pár utcasarokkal később megállították bevándorló külsejű férfiak és szóban elkezdték őt molesztálni. Szerencsére nem történt semmi tettlegesség, de a lány, akinek a telefonján ott volt az applikáció, el tudta indítani a riasztást, amit a barátai kaptak meg és a segítségére siettek – mondja Rózsavölgyi Péter, az applikáció fejlesztője és az NRG Online Média ügyvezetője.
De nem ez volt az első eset, évente több mint ezer riasztást indítanak. A vészjelzést az kaphatja, aki be van állítva fogadó félnek. De Pécs belterületén a közteresek és a rendőrség is kivonulhat egy-egy esethez.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: a pécsiek olyan innovációval álltak elő, ami a jövőben még több területen segíthetne.
– Beváltotta a reményeket, hiszen magában az a tény, hogy ezt az applikációt 40 ezren töltötték le a telefonjaikra, azt jelzi, hogy egy olyan szolgáltatást tudtunk nyújtani, aminek nagyon nagy az elfogadottsága – mondta Páva Zsolt.
A pécsi cég távolabbi tervei között szerepel, hogy a riasztás a 112-es központba is befuthasson, így a rendőrség mellett a mentők és a tűzoltók is ki tudnák vonulni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.