EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Békéscsaba

Generációk ünnepeltek együtt

Június 24-én leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka, amihez számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. Ezeket elevenítették fel idén is Békéscsaba főterén.

A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást, az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz és a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak vagy éppen égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében, esetleg lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.


A tűzgyújtás, a tűzugrás hagyományát elevenítették fel ismét – 2018-ban már harmadik alkalommal – a településen. Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke megosztotta velünk, hogy a tűzön való átugrás maga is megtisztulást hoz a legenda szerint, ha pedig valaki egy másik emberrel együtt teszi ezt, akkor a szerelem később összeköti őket. A Szent Iván-napi vigadalom nagy érdeklődés mellett zajlott, a programok között népi játszóház, táncház, kirakodóvásár és kismesterség-bemutató is szerepelt.

A tüzet este nyolc után gyújtották meg. A szervezők szerint az a legszebb ezen a rendezvényen, hogy évről évre egyre többen érkeznek, és a legkülönbözőbb generációk mulatnak együtt a főtéren. A népművészet estéje is ez, hiszen a maga teljességében, szinte valamennyi ágával meg tud jelenni (népmese, zene, tánc, kézművesség stb.).

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.