EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Békéscsaba

Generációk ünnepeltek együtt

Június 24-én leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka, amihez számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. Ezeket elevenítették fel idén is Békéscsaba főterén.

A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást, az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz és a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak vagy éppen égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében, esetleg lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.


A tűzgyújtás, a tűzugrás hagyományát elevenítették fel ismét – 2018-ban már harmadik alkalommal – a településen. Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke megosztotta velünk, hogy a tűzön való átugrás maga is megtisztulást hoz a legenda szerint, ha pedig valaki egy másik emberrel együtt teszi ezt, akkor a szerelem később összeköti őket. A Szent Iván-napi vigadalom nagy érdeklődés mellett zajlott, a programok között népi játszóház, táncház, kirakodóvásár és kismesterség-bemutató is szerepelt.

A tüzet este nyolc után gyújtották meg. A szervezők szerint az a legszebb ezen a rendezvényen, hogy évről évre egyre többen érkeznek, és a legkülönbözőbb generációk mulatnak együtt a főtéren. A népművészet estéje is ez, hiszen a maga teljességében, szinte valamennyi ágával meg tud jelenni (népmese, zene, tánc, kézművesség stb.).

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.