EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Békéscsaba

Generációk ünnepeltek együtt

Június 24-én leghosszabb nappal és legrövidebb éjszaka, amihez számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. Ezeket elevenítették fel idén is Békéscsaba főterén.

A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást, az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz és a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak vagy éppen égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében, esetleg lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.


A tűzgyújtás, a tűzugrás hagyományát elevenítették fel ismét – 2018-ban már harmadik alkalommal – a településen. Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke megosztotta velünk, hogy a tűzön való átugrás maga is megtisztulást hoz a legenda szerint, ha pedig valaki egy másik emberrel együtt teszi ezt, akkor a szerelem később összeköti őket. A Szent Iván-napi vigadalom nagy érdeklődés mellett zajlott, a programok között népi játszóház, táncház, kirakodóvásár és kismesterség-bemutató is szerepelt.

A tüzet este nyolc után gyújtották meg. A szervezők szerint az a legszebb ezen a rendezvényen, hogy évről évre egyre többen érkeznek, és a legkülönbözőbb generációk mulatnak együtt a főtéren. A népművészet estéje is ez, hiszen a maga teljességében, szinte valamennyi ágával meg tud jelenni (népmese, zene, tánc, kézművesség stb.).

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.