2018. december 10., hétfő
Judit

Aktuális

Göncz Kinga alapítványát vizsgálta az OLAF

Hiába próbálta a Simicska-féle Index Matolcsy György jegybankelnökhöz kötni a legutóbbi OLAF-botrányt, a Magyar Idők már korábban rámutatott: valójában a Gyurcsány-kormány külügyminisztere, Göncz Kinga alapította Pillar Alapítvány volt részes a két nonprofit kutatóközpont egyikében, amelyeknél bűncselekményre utaló tényállásokat fedett fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF).

MTI Fotó: Marjai János

A Pillar Európa Nonprofit Kft. – amelynek 2008 decemberétől 2016 szeptemberéig tagja volt Göncz alapítványa – és a BME Infokom Kft. (mai nevén Infokom-Innnovátor Nonprofit Kft.) egy 2015-ben indított OLAF-vizsgálat szerint csak azért hozott létre regionális irodákat, hogy a gazdasági operatív program keretében kiírt kutatási-fejlesztési pályázaton részt vehessenek, de valójában az Etyekre, Bicskére és Tétre bejelentett tizenhárom munkavállalójuk a budapesti irodában dolgozott. Az OLAF szerint három személy és nagyjából két tucat szervezet érintett az ügyben, az OLAF-ajánlás szerint a két cégnek mintegy 12,5 milliárd forintot kellene visszafizetnie a szabálytalanságok és a csalás gyanúja miatt.


Az OLAF ajánlást tett a Legfőbb Ügyészségnek is, ennek alapján a NAV Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya 9,7 milliárd forint értékű, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást állapított meg.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek