EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb XXI.kerület

Gördeszkával tesz tanúságot a hitéről

Lendvai Zoltán a helyi plébánossal együtt áldotta meg a csepeli gördeszkaparkot, és saját, pápai címeres gördeszkájával fel is avatta a pályát, majd imát ígért az ott gördeszkázó fiatalokért. Az 53 esztendős gördeszkás pap sportos igehirdetését Magyar Fiatalokért Díjjal ismerte el az Emmi. A rédicsi Szentlélek-templom plébánosát arról kérdeztük, hogyan fér meg egymás mellett a kereszt és a gördeszka.

Lendvai Zoltán az esztergomi ferences gimnáziumban látott először kézen állni egy papot a katedrán, itt került a kezébe a gördeszka és itt találkozott olyan egyházi vezetőkkel, akiknek példája segített lerombolni a köztudatban élő hamis papképet.


– Tudom, hogy csodabogárnak számítunk az emberek szemében. Nem értik, sokszor megbotránkoznak rajtunk, nagyon távolinak, „megközelíthetetlennek” tartanak minket. Kispap korom óta igyekszem rombolni ezt a hamis papképet  – mondta a Lokál Extrának a katolikus egyház gördeszkás papja, akin kívül csak Ausztráliában tudunk egyet.

– Példaképem a legsportosabb pápa, Szent II. János Pál, aki focizott, biciklizett, kajakozott a fiatalokkal, profi módon síelt és naponta úszott. Mellette Don Bosco volt még nagy hatással rám. Ő a sportot és a játékot mint pedagógiai eszközt használta. Ezt teszem én is a gördeszkázással, a hívek közösségének építését, a rám bízottak lelki üdvéért munkálkodást végzem általa – árulta el a plébános. Lendvai Zoltán hozzátette, rég rájött, hogy a felnőtteket építkezés közben lehet legjobban megismerni és nevelni, a gyereket pedig játék közben.


– A fiatalok fellőttek rólam egy utcai videót, amelyen gördeszkázom, és ez bejárta világhálót. Ötvenedik születésnapomra aztán a rokonaim és pap testvéreim meglepetésére Dél-Koreából érkezett egy gördeszkagyár igazgatója, és világító gördeszkát hozott ajándékba – mesélte.

– Egy gördeszkás találkozás az csak preevangelizáció, ami valamit elindít a fiatalok szívében. A Szentlélek ajándékának tartom, hogy épp a sport miatt sokkal közvetlenebbek velem a fiatalok. Tudom, hogy emberi szíveken keresztül vezet az út Jézushoz, s örülök, hogy az én szívem is sokak számára úttá vált, hogy Őt jobban megismerjék és Őt kövessék. Én is azt vallom, amit Filippe González szalézi elöljáró fogalmazott meg, miszerint „Európában gyönyörű templomok vannak, de sajnos a fiatalok nincsenek a templomokban, hanem a világhálón lógnak. Ha így áll a helyzet, akkor nekünk ott kell találkoznunk velük”. Emiatt próbálom én is utolérni őket a „hálón” a közösségi oldalam és a YouTube csatornám segítségével – tudtuk meg Lendvai Zoltántól, aki az elmúlt időszakban a lendvai székhelyű Varis Top Kft. igazgatójával karöltve sok fiatalnak segített gördeszkapályák építésén keresztül abban, hogy forgalomtól elzárt helyen, biztonságos körülmények között, másokat nem zavarva hódolhassanak a szenvedélyüknek. A Trianon-centenáriumhoz közeledve a határ menti Rédics plébánosa újabb nagy fába vágta a fejszét. Létrehoztak egy alapítványt egy Trianon- és gördeszkamúzeum építésére, ahol a sport szeretetére és a magyarságtudat erősítésére próbálják tanítani a fiatalokat a legmodernebb eszközök segítségével.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

    Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.