EUR: 323,13 Ft
CHF: 287,10 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb XXI.kerület

Gördeszkával tesz tanúságot a hitéről

Lendvai Zoltán a helyi plébánossal együtt áldotta meg a csepeli gördeszkaparkot, és saját, pápai címeres gördeszkájával fel is avatta a pályát, majd imát ígért az ott gördeszkázó fiatalokért. Az 53 esztendős gördeszkás pap sportos igehirdetését Magyar Fiatalokért Díjjal ismerte el az Emmi. A rédicsi Szentlélek-templom plébánosát arról kérdeztük, hogyan fér meg egymás mellett a kereszt és a gördeszka.

Lendvai Zoltán az esztergomi ferences gimnáziumban látott először kézen állni egy papot a katedrán, itt került a kezébe a gördeszka és itt találkozott olyan egyházi vezetőkkel, akiknek példája segített lerombolni a köztudatban élő hamis papképet.


– Tudom, hogy csodabogárnak számítunk az emberek szemében. Nem értik, sokszor megbotránkoznak rajtunk, nagyon távolinak, „megközelíthetetlennek” tartanak minket. Kispap korom óta igyekszem rombolni ezt a hamis papképet  – mondta a Lokál Extrának a katolikus egyház gördeszkás papja, akin kívül csak Ausztráliában tudunk egyet.

– Példaképem a legsportosabb pápa, Szent II. János Pál, aki focizott, biciklizett, kajakozott a fiatalokkal, profi módon síelt és naponta úszott. Mellette Don Bosco volt még nagy hatással rám. Ő a sportot és a játékot mint pedagógiai eszközt használta. Ezt teszem én is a gördeszkázással, a hívek közösségének építését, a rám bízottak lelki üdvéért munkálkodást végzem általa – árulta el a plébános. Lendvai Zoltán hozzátette, rég rájött, hogy a felnőtteket építkezés közben lehet legjobban megismerni és nevelni, a gyereket pedig játék közben.


– A fiatalok fellőttek rólam egy utcai videót, amelyen gördeszkázom, és ez bejárta világhálót. Ötvenedik születésnapomra aztán a rokonaim és pap testvéreim meglepetésére Dél-Koreából érkezett egy gördeszkagyár igazgatója, és világító gördeszkát hozott ajándékba – mesélte.

– Egy gördeszkás találkozás az csak preevangelizáció, ami valamit elindít a fiatalok szívében. A Szentlélek ajándékának tartom, hogy épp a sport miatt sokkal közvetlenebbek velem a fiatalok. Tudom, hogy emberi szíveken keresztül vezet az út Jézushoz, s örülök, hogy az én szívem is sokak számára úttá vált, hogy Őt jobban megismerjék és Őt kövessék. Én is azt vallom, amit Filippe González szalézi elöljáró fogalmazott meg, miszerint „Európában gyönyörű templomok vannak, de sajnos a fiatalok nincsenek a templomokban, hanem a világhálón lógnak. Ha így áll a helyzet, akkor nekünk ott kell találkoznunk velük”. Emiatt próbálom én is utolérni őket a „hálón” a közösségi oldalam és a YouTube csatornám segítségével – tudtuk meg Lendvai Zoltántól, aki az elmúlt időszakban a lendvai székhelyű Varis Top Kft. igazgatójával karöltve sok fiatalnak segített gördeszkapályák építésén keresztül abban, hogy forgalomtól elzárt helyen, biztonságos körülmények között, másokat nem zavarva hódolhassanak a szenvedélyüknek. A Trianon-centenáriumhoz közeledve a határ menti Rédics plébánosa újabb nagy fába vágta a fejszét. Létrehoztak egy alapítványt egy Trianon- és gördeszkamúzeum építésére, ahol a sport szeretetére és a magyarságtudat erősítésére próbálják tanítani a fiatalokat a legmodernebb eszközök segítségével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.