2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Extra

Gospelkoncert

Augusztus 16-án Fonyódon gospelkoncerttel örvendeztetik meg a rajongókat a Sacravia Színházban. A műfaj két jeles képviselője, Ingrid Arthur és Brad Vee Johnson ezt a csodálatosnak ígérkező estet számos általunk is ismert dallal – O happy day, Jesus be a fence, Lovely day – szeretné még emlékezetesebbé tenni.

A gospel története a gyarmati időkig, a Nyugat-Afrikából az Újvilágba rabszolgaként behurcolt fekete földmunkásokig nyúlik vissza. Az ültetvényeken dolgozó rabszolgák szájhagyomány útján elsajátított dallamokat énekeltek, amelyek témája természetesen a sanyarú sorsból fakad és Istenhez könyörögtek megváltásért. Ezek a dalok megőrizték afrikai zenei örökségük felelgetős éneklési módját, ami idővel a templomokba is beszivárgott. Az ily módon megénekelt fohász a spirituálé, az európai klasszikus műzenében témaválasztás szerint az oratóriumot említhetnénk vele párhuzamban, hiszen itt nem kizárólag Jézus életéről szólnak a dalok.


Ezt a népies spirituálét sok szál köti a blueshoz és a jazzhez. A spirituálé egyik gyorsabb tempójú változata a gospel, mely az improvizációs hagyományokat újítja fel.

Kapcsolódó Cikkek