2019. szeptember 18., szerda
Diána

Külföld

Grúziában engedélyezték a marihuána fogyasztását

Georgiában az alkotmánybíróság megsemmisítette azokat a bírságokat, amelyekkel eddig a marihuána fogyasztását akadályozták, mondván, hogy a büntetés ellentmond a kaukázusi ország alkotmányának.

A hétfői ítéletig – melyről kedden számolt be a média – a georgiai büntető törvénykönyv nem szabadságvesztés jellegű büntetéseket – pénzbírságot (mintegy 170 euró értékben), illetve közérdekű munkát – helyezett kilátásba e kábítószerek fogyasztóival szemben.


A testület ítéletében pontosította, hogy a kábítószer-fogyasztás üldözése akkor igazolható, ha a drog veszélyt jelent egy harmadik fél számára, például az oktatási intézményekben és egyes közterületeken.

A grúz kormányt korábban bírálatok érték jogvédők részéről amiatt, hogy olyan politikát folytat, amely túlzottan megtorló a kábítószer élvezőivel szemben.

Idén májusban emberek ezrei tüntettek a fővárosban, Tbilisziben, tiltakozva a kábítószer-ellenes küzdelem jegyében a diszkókban végrehajtott rendőrségi razziák ellen.

Egyes emberek, akik jelen voltak a diszkókban a razziák idején, felpanaszolták, hogy a rendőrség aránytalan mértékben használt erőszakot velük szemben, továbbá a hatóságok által megrendezett volt a kábítószer megtalálása.

Kapcsolódó Cikkek