2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Egyéb Debrecen

Ha nyár, akkor Nyári Egyetem!

Idén 37 ország 183 diákja érkezett Debrecenbe, hogy elsajátítsa a magyart mint idegen nyelvet és ismerkedjen hazánk kultúrájával, történelmével. A résztvevők között legnagyobb számban kínai, lengyel és amerikai diákok képviseltetik magukat.

– Nagy öröm, hogy az intézmény ismét otthont adhat a Nyári Egyetemnek, hiszen így részese lehet annak a munkának, amely a magyar nyelvet, kultúrát, történelmet és talán egy kicsit a magyar gondolkodásmódot is népszerűsíti, aminek köszönhetően az itt tanuló diákok a Debreceni Egyetem jó hírét is viszik – fogalmazott Csernoch László tudományos rektorhelyettes.


Hatvanhárman érkeztek a Tempus Közalapítvány ösztöndíjával, hatan Debrecen várostól, négyen az egyetem hallgatói önkormányzatától, többen pedig üzleti partnerektől, külföldi szervezetektől kaptak támogatást. Újdonság a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának ösztöndíja, amelyet egy olyan egyetemi oktató vagy kutató kaphat, aki a magyar nyelvvel és kultúrával már eddig is kapcsolatban állt valamilyen formában. A Bölcsészettudományi Kar Dékáni Ösztöndíjának alapítását Csatár Péter dékánhelyettes jelentette be. Az első nyertes, aki a második kurzusra érkezik Debrecenbe a BTK támogatásával, egy török PhD-hallgató.

Szaffkó Péter, a Nyári Egyetem igazgatója azt is elárulta, hogy olyan távoli, egzotikus országokból jöttek magyarul tanulni vágyók, mint Angola, Peru vagy éppen Szaúd-Arábia. A hagyományőrzés és az újítások egyaránt jelen lesznek az idei nyáron, a szervezők ugyanis a népszerű programok megtartása mellett újakat is szerveznek. Lesz hagyományos kirándulás a Hortobágyra, de új helyszínként a szolnoki Söráriumot és Reptárat is megtekinthetik a résztvevők.

Kapcsolódó Cikkek