EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Szeged

Hajléktalantanya az erdőben

Hajléktalanok tanyája fogadja az érkezőt a körtöltés oldalában. A jelenség mindenkit zavar, de érdemben lépni eddig még senkinek sem sikerült.

Áldatlan állapotok fogadják az érkezőt a körtöltés oldalában lévő erdőben. Június 20-án Szénási Róbert, Petőfitelep szocialista képviselője a problémákkal kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta:


A hajléktalantanya záros határidőn belül felszámolásra kerül. A napokban járt le az utolsó határidő, és most szállítják el onnan a hajléktalanokat. Állítólag valahonnan pénz érkezett hozzájuk, abból fognak albérletbe menni.

A hajléktalantanya még mindig ott áll az erdőben, és továbbra sem tudni, hogy mikor számolják fel

Hat nappal később ismét felkerestük az erdőt, és a hajléktalantanyát ugyanúgy ott találtuk. Június 26-án ismét megkérdeztük Szénásit a hajléktalantanyával kapcsolatban.


A hajléktalanok azt állították, hogy június elejére kapnak valamiféle segélyt, amiből albérletbe vonulhatnak, és miután kiköltöznek az erdőből, a szemetet összeszedik maguk után. Ez nem történt meg, úgyhogy jelenleg az Állami Erdőgazdálkodásnál pattog labda, ugyanis jogilag nekik kell megoldani a problémát. Július elseje a határidő, addigra fel kell számolniuk a hajléktalantanyát. Sajnos elég lassan mozdulnak meg a szálak, de alapvetően pozitívan állnak a kérdéshez. Ha ők nem oldják meg a problémát, akkor hivatalból mi fogunk intézkedni – nyilatkozta Szénási.

A hajléktalantanyával kapcsolatos kérdéseinket eljuttattuk a Délalföldi Erdészethez, akik az alábbi választ közölték:

A Szeged várost övező erdőben élő hajléktalanok problémája sok éve húzódó gond. Sajnos a jelenlegi jogszabályok alapján a hatóságok szinte tehetetlenek velük szemben. Mivel a hajléktalanokat hivatalos úton utolérni, kötelezni a hatóság által kiküldött levéllel nem sikerült, rendre az erdőgazdálkodót szólítják fel a hajléktalan tanyák felszámolására. Erre a Délalföldi Erdészeti Zrt. (DALERD Zrt.) évente sok százezer forintot költ, de a szeméthalmok folyton újratermelődnek. Az erdészet azonban nem veheti át ezen közterületek rendben tartásának feladatát. A körtöltés melletti Irinyi utca szomszédsásában lévő beerdősült területen élő hajléktalanok által felhalmozott hulladék eltávolítására kötelezné a DALERD Zrt.-t Szeged város a »hulladéktörvény«-re hivatkozva, miszerint ha a hulladék tulajdonosa a szabályszerű elhelyezéssel kapcsolatos kötelezettségét nem teljesíti, az ingatlan tulajdonosát, vagy használóját terheli ezen kötelezettség. A DALERD Zrt.-hez június 27-én érkezett határozat július 1-ig adott erre határidőt. A munka a megjelölt négy napon – amelyben egy hétvége is volt – nem volt kivitelezhető. Ezért társaságunk fellebbezést nyújtott be az önkormányzat határozata ellen. Fellebbezésünkben hivatkozunk ugyan ezen törvény másik bekezdésére, miszerint mentesülünk ezen kötelezettség alól, amennyiben a hatóság előtt ismert azok kiléte, akik a hulladékot elhelyezték” – áll a közleményben.

A közlemény szerint a DALERD június 27-én kapta kézhez a határozatot, amely július 1-jéig ad határidőt a szemét eltakarítására, holott Szénási Róbert már hét nappal korábban úgy fogalmazott: „a napokban járt le az utolsó hátáridő, és most szállítják el onnan a hajléktalanokat”. Hogy melyik félnek van igaza, azt a nyilatkozatok alapján nehéz megállapítani, mivel nagy az ellentmondás a két álláspont között, ugyanakkor egyvalami biztos, július 10-én reggel még mindig ott állt a hajléktalantanya az erdő közepén és továbbra sem tudni, hogy mikorra számolják fel

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.