2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Szeged

Hajléktalantanya az erdőben

Hajléktalanok tanyája fogadja az érkezőt a körtöltés oldalában. A jelenség mindenkit zavar, de érdemben lépni eddig még senkinek sem sikerült.

Áldatlan állapotok fogadják az érkezőt a körtöltés oldalában lévő erdőben. Június 20-án Szénási Róbert, Petőfitelep szocialista képviselője a problémákkal kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta:


A hajléktalantanya záros határidőn belül felszámolásra kerül. A napokban járt le az utolsó határidő, és most szállítják el onnan a hajléktalanokat. Állítólag valahonnan pénz érkezett hozzájuk, abból fognak albérletbe menni.

A hajléktalantanya még mindig ott áll az erdőben, és továbbra sem tudni, hogy mikor számolják fel

Hat nappal később ismét felkerestük az erdőt, és a hajléktalantanyát ugyanúgy ott találtuk. Június 26-án ismét megkérdeztük Szénásit a hajléktalantanyával kapcsolatban.


A hajléktalanok azt állították, hogy június elejére kapnak valamiféle segélyt, amiből albérletbe vonulhatnak, és miután kiköltöznek az erdőből, a szemetet összeszedik maguk után. Ez nem történt meg, úgyhogy jelenleg az Állami Erdőgazdálkodásnál pattog labda, ugyanis jogilag nekik kell megoldani a problémát. Július elseje a határidő, addigra fel kell számolniuk a hajléktalantanyát. Sajnos elég lassan mozdulnak meg a szálak, de alapvetően pozitívan állnak a kérdéshez. Ha ők nem oldják meg a problémát, akkor hivatalból mi fogunk intézkedni – nyilatkozta Szénási.

A hajléktalantanyával kapcsolatos kérdéseinket eljuttattuk a Délalföldi Erdészethez, akik az alábbi választ közölték:

A Szeged várost övező erdőben élő hajléktalanok problémája sok éve húzódó gond. Sajnos a jelenlegi jogszabályok alapján a hatóságok szinte tehetetlenek velük szemben. Mivel a hajléktalanokat hivatalos úton utolérni, kötelezni a hatóság által kiküldött levéllel nem sikerült, rendre az erdőgazdálkodót szólítják fel a hajléktalan tanyák felszámolására. Erre a Délalföldi Erdészeti Zrt. (DALERD Zrt.) évente sok százezer forintot költ, de a szeméthalmok folyton újratermelődnek. Az erdészet azonban nem veheti át ezen közterületek rendben tartásának feladatát. A körtöltés melletti Irinyi utca szomszédsásában lévő beerdősült területen élő hajléktalanok által felhalmozott hulladék eltávolítására kötelezné a DALERD Zrt.-t Szeged város a »hulladéktörvény«-re hivatkozva, miszerint ha a hulladék tulajdonosa a szabályszerű elhelyezéssel kapcsolatos kötelezettségét nem teljesíti, az ingatlan tulajdonosát, vagy használóját terheli ezen kötelezettség. A DALERD Zrt.-hez június 27-én érkezett határozat július 1-ig adott erre határidőt. A munka a megjelölt négy napon – amelyben egy hétvége is volt – nem volt kivitelezhető. Ezért társaságunk fellebbezést nyújtott be az önkormányzat határozata ellen. Fellebbezésünkben hivatkozunk ugyan ezen törvény másik bekezdésére, miszerint mentesülünk ezen kötelezettség alól, amennyiben a hatóság előtt ismert azok kiléte, akik a hulladékot elhelyezték” – áll a közleményben.

A közlemény szerint a DALERD június 27-én kapta kézhez a határozatot, amely július 1-jéig ad határidőt a szemét eltakarítására, holott Szénási Róbert már hét nappal korábban úgy fogalmazott: „a napokban járt le az utolsó hátáridő, és most szállítják el onnan a hajléktalanokat”. Hogy melyik félnek van igaza, azt a nyilatkozatok alapján nehéz megállapítani, mivel nagy az ellentmondás a két álláspont között, ugyanakkor egyvalami biztos, július 10-én reggel még mindig ott állt a hajléktalantanya az erdő közepén és továbbra sem tudni, hogy mikorra számolják fel

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.