EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Kecskemét

Hangszerkalandoztak a Katona József Könyvtárban

Igazi csemegét kínált a Bács-Kiskun megyei Katona József Könyvtár a zene szerelmeseinek, Hangszerkaland néven. A sorozat hétvégi programján a múlt század eleji tánczene – a jazz – világában mélyülhettek el a könyvtárba látogatók dr. Ittzés Tamás hegedűművész, egyetemi docens, a Bohém Ragtime Jazz Band vezetőjének előadása nyomán.

A könyvtár Hangszerkaland című képzési programja 12 alkalomból álló havi szakkör-foglalkozásai elsősorban a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását és az élethosszig tartó tanulás folyamatába való bekapcsolását célozza. A 2018 márciusától 2019 márciusáig tartó tanulási program ez idáig megvalósult alkalmain Palotás Gábor az ütőhangszereket (március), Juhász Ágnes a vonósokat (április), Dratsay Ákos a fafúvós (május), Kuna Lajos pedig a rézfúvós hangszereket (június) mutatta be a résztvevőknek.


Ittzés Tamás a Hangszerkaland előadásán.

A legutóbbi kalandon Ittzés Tamás zenész felvázolta a jazz legtipikusabb hangszereit, különleges játéktechnikáit és az instrumentumok legjelesebb képviselőit. Szó esett a stílus ritmikai és dallami jellemzőiről, a gyakran tértől és időtől meghatározott irányzatokról. Ittzés Tamás invitálta közönségét az augusztus 3–4-én tartandó Jazzfőváros rendezvény koncertjeire, ahol több, az előadás során említett művész is fellép.

A Hangszerkaland következő programjára augusztus 25-én, szombaton, 16 órakor kerül sor: Virág Ágnes művészettörténész Zene a képzőművészetben címmel tart előadást.


A nyári kitekintő után ősztől ismét a hangszercsaládokhoz térünk vissza: először a pengetős húros hangszerek (szeptember), a billentyűs hangszerek (október), majd a népi instrumentumok (november) következnek. Decemberben a Kodály Zoltán által „mindenki számára hozzáférhető, ingyenes, mégis legszebb hangszernek” nevezett énekhang lesz terítéken. A sorozatot a jövő év elején egy zenekartörténeti és egy a vezénylés kérdéseit boncolgató program zárja.

A Hangszerkaland előadásait legszorgalmasabban látogatók egy szegedi hangversenyen vehetnek részt. A  Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül az EFOP-3.7.3-16-2017-00300 azonosítószámú A KÖNYVTÁR TUDÁS-ESÉLY MINDEN-KOR című projektje 49 104 705 forint támogatásban részesült, 100 százalék támogatási intenzitással.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.