2018. december 18., kedd
Auguszta

Belföld

Három centrumkórház épül Budapesten

Az Egészséges Budapest Program keretében a jövőben három centrumkórház – a dél-budai, a dél-pesti és az észak-pesti – jön létre Budapesten – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.A tárcavezető közölte, hogy ma jelenik meg a három centrumkórház tervezésére kiírt pályázat.

Elmondása szerint a dél-pesti centrumkórháznál 190 ezer négyzetméter megépítéséről, átépítéséről van szó, és az intézmény a tervek szerint a sürgősségi betegellátás egyik vezető központja lesz. A dél-pesti centrum a jövőben szorosan együttműködik több országos intézettel, így az Országos Traumatológiai és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel.


A dél-budai centrumkórház egy új, zöldmezős beruházásként valósul meg a XI. kerületi Dobogón. A tervek szerint a betegek egyágyas kórtermekben gyógyulnak majd, lesz mentőállomás, valamint két mentőhelikopter leszállására alkalmas úgynevezett heliportot is kialakítanak. Az intézmény 1,2 millió ember ellátásáért felel majd.

Ami az észak-pesti centrumkórházat illeti: a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) jelenlegi két telephelyéből egy lesz, a Podmaniczky úti telephelyet integrálják. Az összevonással egy 1500 ágyas kórház jön létre.

Kapcsolódó Cikkek