EUR: 333,32 Ft
CHF: 304,48 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Extra

Havadtőy: Yoko Ono volt a kedvenc élettársam

Hamarosan három kiállítása is nyílik, a pápának készített egy emlékművet, és szeretettel gondol egykori szerelmére, Yoko Onóra, akivel 20 évig élt együtt, és akit élete kedvenc élettársának tart – a világhírű magyar festőművésszel, Havadtőy Sámuellel beszélgettünk.

A most 65 éves festőművész, Havadtőy Sámuel fiatalon hagyta el Magyarországot, majd New Yorkban telepedett le, ahol galériát vezetett. Ma már világszerte Sam Havadtoy néven ismerik. Életét gyökeresen megváltoztatta, amikor betévedt üzletébe a legendás John Lennon és felesége, Yoko Ono.


Sam Havadtoy Fotó: Mészáros Diána

A nem mindennapi találkozás először barátságot hozott az életébe, majd később szerelmet is, ugyanis Lennon tragikus halála után több mint 20 évig élt együtt Yoko Onóval. A festőművész nemrég újra hazalátogatott, mert három kiállításra készül. Július 13-án a Ludwig Múzeumban nyíló, 13 termen átívelő tárlat elsősorban a művész New York-i éveire fókuszál. Július 14-étől a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban a legújabb festményei és szobrai lesznek láthatók, míg a július 16-án a Kálmán Makláry Fine Arts galériában nyíló tárlaton Havadtőy legújabb szitanyomatait tekintheti meg a közönség. A Ludwig Múzeumban nyíló kiállításon természetesen nagy szerepet kap majd Yoko Ono is.

Fotó: Profimedia, Everett

– Számomra a kapcsolatunk egyszemélyes egyetemi kurzus volt – kezdte a Lokálnak Havadtőy. – És hogy miért szakadt meg? Úgy is mondhatnám, hogy mindenkinek be kell fejeznie egyszer a tanulmányait, le kell vizsgáznia és diplomát kell kapnia. Nem volt olyan nap, hogy ne tanultam volna tőle valamit, nem kell nagy dolgokra gondolni, csak olyan apróságokra, amelyektől valaki jobb ember lehet. Yoko a kedvenc tanárom volt, a kedvenc élettársam volt, és mint művész is nagyon tisztelem. Ma már nem tartjuk a kapcsolatot…
Ha 20 év után az emberek szakítanak, az azért van, mert vagy nagyon jó barátokká váltak, vagy megszűnik a kapcsolat, mert már nincs miről beszélni. Szerintem a mi kapcsolatunk azért tartott ilyen sokáig, mert volt egy gyerek, akit fel kellett nevelni (John Lennon és Yoko Ono fia – a szerk.), akivel törődni kellett, de ha a gyerek felnő és elmegy, akkor egy űr támad. És a pár vagy be tudja tölteni ezt az űrt azzal, amit egymásnak tudnak adni, vagy a kapcsolat megszakad. Úgy együtt élni, hogy az üresség van, nincs értelme. Azt hiszem, neki szüksége volt valakire, amikor John meghalt. Odamentem hozzá aznap este, és három hétig ott voltam a lakásban. Szerintem senki sem tudja elképzelni, min ment keresztül. A rajongók valamiért azt hitték, hogy ha ott vannak az ablaka alatt és bömböltetik a rádiót John Lennon-számokkal, akkor azzal jót tesznek. Később közel kerültünk egymáshoz, annyira egyedül volt, de sosem töltöttem be John Lennon helyét, nem is akartam. Csak próbáltam segíteni annak, akinek az élete üressé vált – tette hozzá a művész, akinek az utóbbi egy éve olyan, mint egy érzelmi hullámvasút.


– Hat kiállításom volt egy év alatt, és a végén még megnyertem a pápaemlékmű-pályázatot Olaszországban, úgyhogy Milánóban a pápának készítek egy emlékművet. Már öntik a bronzot, nyár végére kész lesz, és még az idén felavatják. A pápa pedig kért egy miniatűr változatot a munkámból, amelyet a lakosztályában kitehet. Számomra is hihetetlen! Minden reggel úgy ébredek fel, hogy boldog vagyok, de ez már hat éve így van, és nem is lehetnék elégedettebb.

Kapcsolódó Cikkek