EUR: 333,32 Ft
CHF: 304,53 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Szombathely

Hetven kamera pásztázza a várost

Hetven kamerán keresztül figyelik a város forgalmasabb pontjait a Szombathelyi Közterület-felügyelet munkatársai.

A gyors reagálású egység nappal egy, éjjel két percen belül a helyszínre indul, hogy a szabályszegőket tetten érje. A térfigyelő ügyeleti és reagálószolgálathoz 2017-ben közel ezer lakossági bejelentés futott be, több mint hétszáz esetben kellett intézkedni.


Több mint 700 esetben intézkedtek tavaly a közterület-felügyelet munkatársai Fotó:Közterület – felügyelet

A júniusi közgyűlés elfogadta a felügyelet tavalyi munkájáról szóló beszámolót, amelyből kiderül, hogy a folyamatos járőri jelenlét és a térfigyelő kamerák tovább csökkentették a szabálysértések számát.

A közterület-felügyelők jelen voltak az iskolák környékén a forgalmas gyalogátkelőhelyeknél, fényképpel dokumentálták és jelezték az illetékes szerveknek, ha úthibával, megrongált jelzőtáblákkal, hulladékgyűjtő edényekkel találkoztak. Figyeltek rá, hogy a lomtalanítást követően tiszták maradjanak az utcák, és fokozottan ellenőrizték a közterületi szeszesital-fogyasztást.


A központban a felügyelők  hangszórókon keresztül is figyelmeztetik a szabályszegőket Fotó:Közterület-felügyelet

Sok munkát adott a gépjárművel történő szabálysértések felderítése. Két hónap alatt közel ötszáz alkalommal figyelmeztettek tűzoltási felvonulási területen várakozó autósokat. Mióta tavaly augusztustól már nemcsak a gépjárművezető, de az üzemben tartó is felelősségre vonható, csökkent a zöldterületen való parkolások száma. Kevesebb a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal való visszaélés, és csökkent a számukra kijelölt parkolóhelyek jogosulatlan használata. Jellemző ugyanakkor, hogy a tiltott helyen parkoló gépkocsik akadályozzák a gyalogosok és kerékpárosok közlekedését.

2017-ben tovább bővült a térfigyelő rendszer. A hálózatnak nagy szerepe van a megelőzésben, a tettenérésben és az elkövetők felelősségre vonásában. Februárban felavatták a térfigyelő kamerák új központját, ahol korszerű körülmények között folyhat a munka. A felügyelők akár hangszórókon keresztül is figyelmeztethetik a szabályszegőket – erre legtöbbször a Pelikán és a Gayer parkban, valamint a Fő téren került sor. Tavaly több mint 350 esetben szabtak ki helyszíni vagy távolléti helyszíni bírságot, és 175 alkalommal feljelentés lett az intézkedés vége.

Hamar a helyszínre érnek Fotó:Közterület-felügyelet

A felügyelet által működtetett mezőőri szolgálat számára az illegális szemétlerakás és a falopás jelenti a legtöbb munkát. A Parkerdőben állandó posztos szolgálatot láttak el, több alkalommal sikerült is tetten érni a szabálytalankodókat. A  gyepmesterek tavaly 42 kóbor ebet szállítottak be a telephelyre, 33 kutya került új gazdához, és az elmúlt években egyetlen állat elaltatására sem került sor.

A beszámoló elfogadását követően dr. Puskás Tivadar polgármester gratulált dr. Varsányi Péternek, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatójának, akinek nemrégiben címzetes egyetemi docens címet adományozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusa.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.