EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Sopron

Hódít a vadászkürt

A soproni egyesület arany minősítést kapott
A vadászati, vadászathoz köthető rendezvények mára már elképzelhetetlenek a vadászkürtök hangja nélkül. Az idén megrendezett Nemzeti Vadászkürtös Versenyen – amelyen az országból hét kürtegyüttes vett részt – a soproniak arany minősítést szereztek.

A soproni egyesület 2010-es fennállása óta egyre több helyen népszerűsíti a vadászkürtöt
Fotó: Soproni Lövér Vadászkürtösök

Egyre nagyobb teret hódít a vadászati kultúra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a kürt mind több helyen szólal meg.
– A vadászkürt egy egyszerű rézfúvós hangszer, amin nincs billentyű, a hangokat szájjal és a fújás erősségével lehet képezni – kezdett bele Bolla Balázs, amikor az újra „divatba” jött hangszerről faggattuk.
A Soproni Lövér Vadászkürtösök Egyesületének elnökétől megtudtuk, a kezdetek kezdetén csak jelzőkürtnek használták, először a katonaságnál, majd egyre inkább a vadászatok során is. A hangszernek nincs nagy hangterjedelme, de több kürttel együtt már összetett zenedarabok is előadhatók.


A soproniak legközelebb Göbös-Majorban lépnek fel
Fotó: Soproni Lövér Vadászkürtösök

– A vadászkürt kétségtelenül a vadászati kultúra egyik legfontosabb kelléke. Az elmúlt évszázad közepén kissé feledésbe merült, de az utóbbi évtizedben egyre népszerűbb. Ezt mi is tapasztaljuk a rendezvényeken – árulta el Bolla Balázs.
A soproni egyesület 2010 októberében alakult, azóta egyre több helyre hívják a Lövér Vadászkürtösöket, nemrég pedig rangos minősítést nyertek el, amelynek rövid története is van: 1971-ben Magyarország rendezte a Vadászati Világkiállítást, ekkor kapta vissza a jogot a soproni egyetem, hogy a hallgatók ismét használhassák a waldent. Az ötvenéves évforduló alkalmából hazánk elnyerte a rendezés jogát, vagyis 2021-ben újra lesz nálunk Vadászati Világkiállítás. Ennek keretében Magyarországon – több helyszínen, sok más rendezvény mellett – Pécsett tartják a Nemzetközi Vadászkürt Versenyt.
– Ennek apropóján egy rendezvénysorozatot hívtak életre több művészeti ágban. A felkészítés jegyében 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban nemzeti minősítő versenyt bonyolítanak le. Mi az első, Albertirsán rendezett megmérettetésen kaptunk arany minősítést. Három kötelező és egy szabadon választott darabot kellett előadni. Az ország különböző pontjairól érkeztek csapatok és valamennyien kiválóan teljesítettek – számolt be róla a soproni elnök.
A Soproni Lövér Vadászkürtösök legközelebb augusztus 25-én Vitnyéden, Göbös-Majorban a megyei vadásznapon lépnek fel.

Albertirsán rendezték a versenyt, amelyen a soproniak arany minősítést szereztek
Fotó: Soproni Lövér Vadászkürtösök

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.