EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb V.kerület

Homokozótisztítás másképp

Negyvencentis mélységbe ás le, ott megforgatja és megtisztítja meg a játszótéri homokot az a gép, amelyet júliusban mutattak be a Szabadság téren. Az eszköz a tisztítás során helyreállítja a homok mikrobiológiai védekezőrendszerét.

A tisztítási folyamat során nem használnak vegyszereket, nem terhelik a környezetet, nem veszélyes sem a gyerekekre, sem az állatokra, gyors és zajmentes. A speciális géppel a teljes felületet átmozgatják, a széleken és az eszközök alatt kézi erővel lazítják fel a homokot, és teszik azt a gép útjába.


– Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) rendelkezése alapján megközelítőleg évente el kell végezni a köztéri homokozók tisztítását, hiszen ezeken a területeken könnyen kialakulhatnak fertőzések – mondta Gyűrűs István, a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője. – Eddig két módszer volt ismert, az egyik a teljes homokcsere. Ez nagyon költséges, komoly logisztikát igényel. A másik a fertőtlenítéses módszer, amikor a felső 10-20 centis réteget átforgatják, nagy hőmérsékleten perzselve. Mind a kettőt alkalmazza a Városüzemeltető Kft. – mondta az ügyvezető. Erre külön tervet dolgoznak ki minden évben, az ÁNTSZ-szel együttműködve. A tervben figyelembe veszik, hogy milyen az időjárás, milyen az adott homokozó kihasználtsága, hogy a legkevesebb fennakadás legyen a használatában. A művelet egyébként fél napot vesz igénybe, amit előre közölnek az érintettekkel, akik minden esetben örömmel veszik a tisztítást.

– A praktikusság és hatékonyság mellett a környezetvédelem is fontos szerepet játszik a közterületek tisztításánál. A Városüzemeltető Kft. a közterületek takarításánál olyan vegyszert használ, amely biotisztítószernek számít. Fokozottan igaz ez azokra a területekre, ahol gyerekek vannak. Ezért is keltette fel az érdeklődésüket az új technológiát alkalmazó gép, amely több szempontból is újdonság – emelte ki Gyűrűs István. Amellett, hogy felhozza a homokot a felszínre, átlevegőzteti, átrostálja, majd végül az egészet visszaforgatja, és a 3-4 milliméternél nagyobb tárgyakat kiszűri belőle. Így mechanikusan 40 centi mélyen fellazítja a tömörödött homokot, amely ezáltal sokkal puhább lesz. Nem kell elszállítani, tehát nincs szállítási költség és környezeti terhelés. A tisztítás után a homok megújul. Egy 100–200 négyzetméteres homokozót közel öt óra alatt lehet a géppel átforgatni.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.