EUR: 323,23 Ft
CHF: 286,96 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb V.kerület

Homokozótisztítás másképp

Negyvencentis mélységbe ás le, ott megforgatja és megtisztítja meg a játszótéri homokot az a gép, amelyet júliusban mutattak be a Szabadság téren. Az eszköz a tisztítás során helyreállítja a homok mikrobiológiai védekezőrendszerét.

A tisztítási folyamat során nem használnak vegyszereket, nem terhelik a környezetet, nem veszélyes sem a gyerekekre, sem az állatokra, gyors és zajmentes. A speciális géppel a teljes felületet átmozgatják, a széleken és az eszközök alatt kézi erővel lazítják fel a homokot, és teszik azt a gép útjába.


– Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) rendelkezése alapján megközelítőleg évente el kell végezni a köztéri homokozók tisztítását, hiszen ezeken a területeken könnyen kialakulhatnak fertőzések – mondta Gyűrűs István, a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője. – Eddig két módszer volt ismert, az egyik a teljes homokcsere. Ez nagyon költséges, komoly logisztikát igényel. A másik a fertőtlenítéses módszer, amikor a felső 10-20 centis réteget átforgatják, nagy hőmérsékleten perzselve. Mind a kettőt alkalmazza a Városüzemeltető Kft. – mondta az ügyvezető. Erre külön tervet dolgoznak ki minden évben, az ÁNTSZ-szel együttműködve. A tervben figyelembe veszik, hogy milyen az időjárás, milyen az adott homokozó kihasználtsága, hogy a legkevesebb fennakadás legyen a használatában. A művelet egyébként fél napot vesz igénybe, amit előre közölnek az érintettekkel, akik minden esetben örömmel veszik a tisztítást.

– A praktikusság és hatékonyság mellett a környezetvédelem is fontos szerepet játszik a közterületek tisztításánál. A Városüzemeltető Kft. a közterületek takarításánál olyan vegyszert használ, amely biotisztítószernek számít. Fokozottan igaz ez azokra a területekre, ahol gyerekek vannak. Ezért is keltette fel az érdeklődésüket az új technológiát alkalmazó gép, amely több szempontból is újdonság – emelte ki Gyűrűs István. Amellett, hogy felhozza a homokot a felszínre, átlevegőzteti, átrostálja, majd végül az egészet visszaforgatja, és a 3-4 milliméternél nagyobb tárgyakat kiszűri belőle. Így mechanikusan 40 centi mélyen fellazítja a tömörödött homokot, amely ezáltal sokkal puhább lesz. Nem kell elszállítani, tehát nincs szállítási költség és környezeti terhelés. A tisztítás után a homok megújul. Egy 100–200 négyzetméteres homokozót közel öt óra alatt lehet a géppel átforgatni.


Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.