EUR: 323,43 Ft
CHF: 286,19 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Hurrá, felvettek!

Szerda este véget értek a találgatások és az izgulás, hiszen nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat. Az előző évekhez hasonlóan Pont Ott Partit is rendeztek Budapesten, amelyre rengetegen voltak kíváncsiak. A Lokál a felvételizőkkel együtt élte át az öröm perceit.

Míg a tavalyi Pont Ott Partit elmosta az eső, idén szerencséjük volt a résztvevőknek, hiszen verőfényes napsütés várta az összegyűlt diákokat, akik készek új fejezetet nyitni az életükben. Bár a hivatalos program már délután kezdetét vette, az igazán lényeges dolgok – hogy kit hová vettek fel, vagy éppen nem – nyolc óra tájban derültek ki. Sokan örültek, mások szomorúak voltak. Sorra lehetett hallani a sikításokat, hiszen folyamatosan érkeztek a felvételt nyert diákoknak az SMS-ek.


– Bocsánat, ezt még felvehetem? – kérdezett vissza Balázs, amikor odaléptünk hozzá. – Édesanyám hívott, nagyon örül, hogy bejutottam a Budapesti Műszaki Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakára. Rendkívül izgatott vagyok, kíváncsian várom, hogy milyen lesz az egyetemi élet – mondta. Közben Tamás is megérkezett, akit a Széchenyi István Egyetem mechatronika szakára vették fel.

Fotó: Mészáros Diána

 

– Közgazdaságot tanulunk majd a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A könnyek ne tévesszenek meg, ezek örömkönnyek. Már nagyon várjuk a szeptembert, biztos vagyok benne, hogy jó évek következnek. Albérletben lakom majd a tesómmal, aki már nem elsőéves az egyetemen, szóval biztos tud mutatni ezt-azt – fogalmazott örömködve Dalmi, aki a pontváróra testvérével és barátnőjével, Emíliával jött ki, akit szintén felvettek.


Fotó: Mészáros Diána

 

– Hadd mutassam be a barátaimat. Dani a gödöllői Szent István Egyetem agrármérnöki szakára jutott be. Szabolcs a fővárostól kicsit messzebbre került, ugyanis ő a Szegeti Tudományegyetemen folytatja tanulmányait, általános orvosi szakon. Csak én maradok Budapesten, mert engem a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus és vendéglátás szakára vettek fel. Szerencsére eddig nem volt gond a tanulással, remélhetően ezután is minden rendben lesz. Persze azért a bulikra is szakítunk majd időt – magyarázta lapunknak Zsombor.

Fotó: Mészáros Diána

– Nagyon izgultunk a ponthatárok miatt, de szerencsére nem volt gond a bejutással. Engem a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakára vettek fel. Ráadásul angolul fogok tanulni. Mivel budapestiek vagyunk, otthon lakunk majd, nem kell albérletet vagy kollégiumot keresni – mesélte örömmel Szandra, aki Erika és Szandi nevű barátnőjével várta a ponthatárok nyilvánosságra hozását. Erika pszichológiát fog tanulni, a másik Szandi pedig nemzetközi közgazdász lesz, ha elvégzi az egyetemet.

Fotó: Mészáros Diána

 

Akadtak azonban olyanok is, akik nem örültek. Zita tíz ponttal maradt le.

– Az ELTE kommunikáció és médiatudomány szakára szerettem volna bejutni, azonban a ponthatár 455 volt, nekem pedig 445 jött össze. Szomorú és csalódott vagyok. Nem láttam a kivetítőn a szakot és a ponthatárt, mert távol álltam, de fura volt, hogy nem jön SMS. Megnéztem az interneten a pontszámokat, és megdöbbentem. Most újratervezés jön, azután meglátjuk, mit hoz a jövő. Hiba volt csak egy egyetemet bejelölni, de biztos voltam benne, hogy meglesz. Sajnos fellebbezni sem tudok – mondta a csalódott Zita.

Pótfelvételizni augusztus 6-ig lehet.

 

Idén többen jelentkeztek

  • 107 698 felvételiző jelentkezett felsőoktatási intézménybe az idén, kétezerrel többen, mint tavaly.
  • 75 203 jelentkezőt vettek fel valamilyen szakra, 2500-zal többet, mint egy éve.
  • 500, vagyis a maximális pontszám kellett a bejutáshoz az ELTE német, német nemzetiségi és latin szakára.
  • 280 pont volt a minimum, amivel valaki bejuthatott valahová.
  • 4204-en jelentkeztek gazdálkodási és menedzsment szakra, ez volt a legnépszerűbb.
  • 9744 gólya kezdi meg tanulmányait az ELTE-n, ide vették fel a legtöbb diákot.

 

Kapcsolódó Cikkek