EUR: 322,87 Ft
CHF: 285,99 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Belföld

Hurrá, felvettek!

Szerda este véget értek a találgatások és az izgulás, hiszen nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat. Az előző évekhez hasonlóan Pont Ott Partit is rendeztek Budapesten, amelyre rengetegen voltak kíváncsiak. A Lokál a felvételizőkkel együtt élte át az öröm perceit.

Míg a tavalyi Pont Ott Partit elmosta az eső, idén szerencséjük volt a résztvevőknek, hiszen verőfényes napsütés várta az összegyűlt diákokat, akik készek új fejezetet nyitni az életükben. Bár a hivatalos program már délután kezdetét vette, az igazán lényeges dolgok – hogy kit hová vettek fel, vagy éppen nem – nyolc óra tájban derültek ki. Sokan örültek, mások szomorúak voltak. Sorra lehetett hallani a sikításokat, hiszen folyamatosan érkeztek a felvételt nyert diákoknak az SMS-ek.


– Bocsánat, ezt még felvehetem? – kérdezett vissza Balázs, amikor odaléptünk hozzá. – Édesanyám hívott, nagyon örül, hogy bejutottam a Budapesti Műszaki Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakára. Rendkívül izgatott vagyok, kíváncsian várom, hogy milyen lesz az egyetemi élet – mondta. Közben Tamás is megérkezett, akit a Széchenyi István Egyetem mechatronika szakára vették fel.

Fotó: Mészáros Diána

 

– Közgazdaságot tanulunk majd a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A könnyek ne tévesszenek meg, ezek örömkönnyek. Már nagyon várjuk a szeptembert, biztos vagyok benne, hogy jó évek következnek. Albérletben lakom majd a tesómmal, aki már nem elsőéves az egyetemen, szóval biztos tud mutatni ezt-azt – fogalmazott örömködve Dalmi, aki a pontváróra testvérével és barátnőjével, Emíliával jött ki, akit szintén felvettek.


Fotó: Mészáros Diána

 

– Hadd mutassam be a barátaimat. Dani a gödöllői Szent István Egyetem agrármérnöki szakára jutott be. Szabolcs a fővárostól kicsit messzebbre került, ugyanis ő a Szegeti Tudományegyetemen folytatja tanulmányait, általános orvosi szakon. Csak én maradok Budapesten, mert engem a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus és vendéglátás szakára vettek fel. Szerencsére eddig nem volt gond a tanulással, remélhetően ezután is minden rendben lesz. Persze azért a bulikra is szakítunk majd időt – magyarázta lapunknak Zsombor.

Fotó: Mészáros Diána

– Nagyon izgultunk a ponthatárok miatt, de szerencsére nem volt gond a bejutással. Engem a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakára vettek fel. Ráadásul angolul fogok tanulni. Mivel budapestiek vagyunk, otthon lakunk majd, nem kell albérletet vagy kollégiumot keresni – mesélte örömmel Szandra, aki Erika és Szandi nevű barátnőjével várta a ponthatárok nyilvánosságra hozását. Erika pszichológiát fog tanulni, a másik Szandi pedig nemzetközi közgazdász lesz, ha elvégzi az egyetemet.

Fotó: Mészáros Diána

 

Akadtak azonban olyanok is, akik nem örültek. Zita tíz ponttal maradt le.

– Az ELTE kommunikáció és médiatudomány szakára szerettem volna bejutni, azonban a ponthatár 455 volt, nekem pedig 445 jött össze. Szomorú és csalódott vagyok. Nem láttam a kivetítőn a szakot és a ponthatárt, mert távol álltam, de fura volt, hogy nem jön SMS. Megnéztem az interneten a pontszámokat, és megdöbbentem. Most újratervezés jön, azután meglátjuk, mit hoz a jövő. Hiba volt csak egy egyetemet bejelölni, de biztos voltam benne, hogy meglesz. Sajnos fellebbezni sem tudok – mondta a csalódott Zita.

Pótfelvételizni augusztus 6-ig lehet.

 

Idén többen jelentkeztek

 • 107 698 felvételiző jelentkezett felsőoktatási intézménybe az idén, kétezerrel többen, mint tavaly.
 • 75 203 jelentkezőt vettek fel valamilyen szakra, 2500-zal többet, mint egy éve.
 • 500, vagyis a maximális pontszám kellett a bejutáshoz az ELTE német, német nemzetiségi és latin szakára.
 • 280 pont volt a minimum, amivel valaki bejuthatott valahová.
 • 4204-en jelentkeztek gazdálkodási és menedzsment szakra, ez volt a legnépszerűbb.
 • 9744 gólya kezdi meg tanulmányait az ELTE-n, ide vették fel a legtöbb diákot.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

  Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

  Egyenként akár 50 millió forint magvető befektetést és akcelerációs szolgáltatásokat vehetnek igénybe az MVM Edison startup versenyének győztesei; az MVM Csoport harmadik alkalommal kiírt innovációs pályázatára január végéig jelentkezhetnek ígéretes ötleteikkel az innovatív fejlesztők – közölték a szervezők.

 • Tízmillióért kelt el Radnóti Miklós kézirata

  Tízmillióért kelt el Radnóti Miklós kézirata

  Ötmillió forintos kikiáltási árról indulva végül 10 millió forintért kelt el Radnóti Miklós klasszikusának, a Járkálj csak, halálraítélt című versnek egyetlen fennmaradt kézirata a Központi Antikvárium péntek esti árverésén.

 • Új családtámogatási intézkedések készülnek

  Új családtámogatási intézkedések készülnek

  Több családtámogatási elképzelés is a Pénzügyminisztérium napirendjén van, ezek között szerepel az úgynevezett falusi csok is – mondta a Magyar Időknek a pénzügyekért felelős államtitkár.