2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Szolnok

Húsz helikoptert szerzett be a honvédség

A következő év második felében remélhetőleg a szolnoki bázisra kerülnek azok a H145M típusú helikopterek, amelyeket az Airbustól vásárolt meg a Magyar Honvédség. A gépek a kor legmodernebb technológiájával vannak felszerelve.

Szénási Jenő ezredes, a HM Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Osztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy hosszú és aprólékos folyamat előzte meg a helikopterek kiválasztását. Még 2010 elején született a döntés, hogy új katonai helikopterekre van szükség. Végül 2018-ra valósulhatott meg a beszerzés, a Zrínyi haderőfejlesztési programnak köszönhetően.


Koller József dandártábornok, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka elmondta, a H145M típusú helikopter a kor legmodernebb technológiájával van felszerelve, és például a legjobb rádiós berendezést és a legerősebb hajtóművet kapta. Ő maga is kipróbálta a helikoptereket, és ennek a tapasztalatnak köszönhetően született meg a döntés, hogy ezeket választják.

Az új helikopterek hatezer méteren is tudnak repülni, ami nagyon ritka. Óránként 270 kilométeres sebességgel képesek haladni, és 1600 kilogramm terhet tudnak felemelni. A civil gépeknél ezek sokkal ellenállóbb katonai helikopterek, amelyeket fegyverzettel is el lehet látni.

Koller József azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban több mosolygós arcot látott a helikopterbázison, hiszen mindenki tudja, hogy ezzel a helikopterrel még jobban ki tudják használni azokat a képességeket, amelyekre az országnak szüksége van. A szerződés a kiképzést is tartalmazza, a légierő 50 pilótáját tanítják be az új helikopterek kezelésére.

Airbus H145M

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.