EUR: 323,62 Ft
CHF: 287,52 Ft
2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Szolnok

Húsz helikoptert szerzett be a honvédség

A következő év második felében remélhetőleg a szolnoki bázisra kerülnek azok a H145M típusú helikopterek, amelyeket az Airbustól vásárolt meg a Magyar Honvédség. A gépek a kor legmodernebb technológiájával vannak felszerelve.

Szénási Jenő ezredes, a HM Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Osztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy hosszú és aprólékos folyamat előzte meg a helikopterek kiválasztását. Még 2010 elején született a döntés, hogy új katonai helikopterekre van szükség. Végül 2018-ra valósulhatott meg a beszerzés, a Zrínyi haderőfejlesztési programnak köszönhetően.


Koller József dandártábornok, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka elmondta, a H145M típusú helikopter a kor legmodernebb technológiájával van felszerelve, és például a legjobb rádiós berendezést és a legerősebb hajtóművet kapta. Ő maga is kipróbálta a helikoptereket, és ennek a tapasztalatnak köszönhetően született meg a döntés, hogy ezeket választják.

Az új helikopterek hatezer méteren is tudnak repülni, ami nagyon ritka. Óránként 270 kilométeres sebességgel képesek haladni, és 1600 kilogramm terhet tudnak felemelni. A civil gépeknél ezek sokkal ellenállóbb katonai helikopterek, amelyeket fegyverzettel is el lehet látni.

Koller József azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban több mosolygós arcot látott a helikopterbázison, hiszen mindenki tudja, hogy ezzel a helikopterrel még jobban ki tudják használni azokat a képességeket, amelyekre az országnak szüksége van. A szerződés a kiképzést is tartalmazza, a légierő 50 pilótáját tanítják be az új helikopterek kezelésére.

Airbus H145M

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.