EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szolnok

Húsz helikoptert szerzett be a honvédség

A következő év második felében remélhetőleg a szolnoki bázisra kerülnek azok a H145M típusú helikopterek, amelyeket az Airbustól vásárolt meg a Magyar Honvédség. A gépek a kor legmodernebb technológiájával vannak felszerelve.

Szénási Jenő ezredes, a HM Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Osztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy hosszú és aprólékos folyamat előzte meg a helikopterek kiválasztását. Még 2010 elején született a döntés, hogy új katonai helikopterekre van szükség. Végül 2018-ra valósulhatott meg a beszerzés, a Zrínyi haderőfejlesztési programnak köszönhetően.


Koller József dandártábornok, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka elmondta, a H145M típusú helikopter a kor legmodernebb technológiájával van felszerelve, és például a legjobb rádiós berendezést és a legerősebb hajtóművet kapta. Ő maga is kipróbálta a helikoptereket, és ennek a tapasztalatnak köszönhetően született meg a döntés, hogy ezeket választják.

Az új helikopterek hatezer méteren is tudnak repülni, ami nagyon ritka. Óránként 270 kilométeres sebességgel képesek haladni, és 1600 kilogramm terhet tudnak felemelni. A civil gépeknél ezek sokkal ellenállóbb katonai helikopterek, amelyeket fegyverzettel is el lehet látni.

Koller József azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban több mosolygós arcot látott a helikopterbázison, hiszen mindenki tudja, hogy ezzel a helikopterrel még jobban ki tudják használni azokat a képességeket, amelyekre az országnak szüksége van. A szerződés a kiképzést is tartalmazza, a légierő 50 pilótáját tanítják be az új helikopterek kezelésére.

Airbus H145M

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.