2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Külföld

Így találkozott Trump és Putyin – Fotók!

Megkezdődött hétfőn kora délután az amerikai és az orosz elnök találkozója a finnországi Helsinkiben.

Donald Trump és Vlagyimir Putyin a várakozások szerint a kétoldalú viszony mellett számos nemzetközi témát is megvitat, köztük a szíriai helyzetet és a kelet-ukrajnai válságot.


A megbeszélés előtt Donald Trump egy Twitter-üzenetben úgy vélte, még sohasem volt ilyen rossz a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Ez szerinte egyebek között annak tudható be, hogy az FBI nyomozást indított, amelyben a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgálja.

Közvetlenül a tárgyalás előtt Trump azt mondta, “jó dolog jól kijönni Oroszországgal”.


Putyin pedig arról beszélt, hogy legfőbb ideje megvitatni a kétoldalú kapcsolatokat és a súlyos világpolitikai problémákat.

A helsinki találkozó némi késéssel kezdődött, mert Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le a finn fővárosban.

Trumpot délelőtt fogadta Sauli Niinistö finn köztársasági elnök is.

Putyin és Trump a négyszemközti találkozó után munkaebéden folytatta a megbeszélést ami több, mint két órán át tartott. A tolmácsok jelenlétében zajlott megbeszélést Trump “jó kezdetnek” minősítette.

Donald Trumphoz és Vlagyimir Putyinhoz csatlakozott amerikai részről Mike Pompeo külügyminiszter, Jon Huntsman, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete, orosz részről pedig Szergej Lavrov külügyminiszter, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, valamint Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin külpolitikai tanácsadója

Szakértő: nem valószínű, hogy nagy megállapodások jönnek létre

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő nem gondolja, hogy “nagy megállapodásokat” kötne az amerikai és az orosz elnök a hétfői csúcstalálkozón, hiszen nagyon sok témáról tárgyalhatnak, amelyekben rengeteg részletkérdés merül fel. Jelezte: a két ország közötti viszonyt azért lehet javítani.

Gyarmati Istvánt arról kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy kora délután Helsinkiben megkezdődött Donald Trump és Vlagyimir Putyin találkozója.

A szakértő közölte: rengeteg témáról tárgyalhatnak, a többi közt Szíriáról, Iránról, a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokról, a szankciós politikáról, Ukrajnáról vagy éppen Észak-Koreáról. Hozzáfűzte: szerinte nem tetszik az oroszoknak, hogy bővül a NATO.

Hangsúlyozta: ha van fontos célja Trumpnak Helsinkiben, akkor az az, hogy meggyőzze Putyint, fogja vissza Irán nukleáris ambícióit, ugyanakkor szerinte ez nem fog sikerülni.

Mint mondta, a két legnagyobb atomhatalom ez a két ország, és a 2010-ben kötött atomegyezményük nemsokára lejár, tehát dönteni kell arról, hogy megújítják-e a jelenlegi formájában, vagy a nukleáris robbanófejek további csökkentését irányozzák elő.

Kapcsolódó Cikkek