EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Ózd

Ilyen volt a molnárkalács ünnepe

Borsodnádasdon tizenegy évvel ezelőtt élesztették fel a ropogós ostya készítésének hagyományát, az idei egész napos programon 16 csapat használta az egykori helyi Lemezgyárban gyártott sütővasakat. A Molnárkalács Fesztivál kísérőrendezvénye a kulturális műsorok mellett vadászati kiállítás volt.

Kormos Krisztián is gyakorolta a hagyományőrzést

A sátrak alatt az idősebb és a fiatalabb generáció tagjai közösen munkálkodtak azon, hogy a kínálótálakban mindig legyen friss ostya, így a receptúra továbbadását is biztosították.


– Nagyon büszke vagyok rá, hogy a kezdetekhez képest mára sikerült megdupláznunk a fesztiválunkon a sütő csapatok számát. Úgy érzem, ezúttal is sikerült élővé tennünk egy szép hagyományunkat – mondta Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere, aki maga is sütötte a molnárkalácsot az egyik sátor alatt.

A fesztiválon nem csupán a klasszikus vaníliás és fahéjas ízű molnárkalácsot lehetett megkóstolni. Voltak, akik levendulával, mások „titkos fűszerezéssel” bolondították meg az alapreceptet. Az ostya mintázata sátranként eltérő volt, hiszen két azonos sütővasat nem lehet találni a településen. Az I. világháború idején még mintegy 300 darabot lehetett találni ebből az eszközből, az 1970-es évek elején viszont alig 130 darabot dokumentáltak. A sütővas 5-7 kilogramm súlyú, a díszített tányér átmérője általában 12-14 centiméter.


– A 2015 nyarán átadott Molnárkalács Házban naponta több ezer darab molnárkalácsot tudunk készíteni, összességében már túl vagyunk az egymilliós darabszámon. Többféle kiszerelésben és csomagolásban van jelen termékünk a boltokban, azt gondolom, hogy sikerült egyfajta branddé tenni a borsodnádasdi molnárkalácsot – tette hozzá Kormos Krisztián.

fotó: Lokál
Ahány család, annyiféle mintázat a sütővasakon

A Szellemi Kulturális Örökség listájára 2012-ben tizenkettedik elemként felvett ropogós ostyát gyerekek és felnőttek egyaránt jóízűen ropogtatták a fesztiválon, amelynek nagyszínpadán a hagyományőrző művészeti csoportok műsorát éppúgy megtekinthették az érdeklődők, mint a Balkan Fanatik koncertjét.

Fotó: Lokál
 Színes kulturális program kísérte a fesztivált

Fotó: Lokál
Kóstoló – kedvelt csemege a molnárkalács

Fotó: Lokál
Vékony, ropogós, ízletes és sokak kedvence

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.