EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Ózd

Ilyen volt a molnárkalács ünnepe

Borsodnádasdon tizenegy évvel ezelőtt élesztették fel a ropogós ostya készítésének hagyományát, az idei egész napos programon 16 csapat használta az egykori helyi Lemezgyárban gyártott sütővasakat. A Molnárkalács Fesztivál kísérőrendezvénye a kulturális műsorok mellett vadászati kiállítás volt.

Kormos Krisztián is gyakorolta a hagyományőrzést

A sátrak alatt az idősebb és a fiatalabb generáció tagjai közösen munkálkodtak azon, hogy a kínálótálakban mindig legyen friss ostya, így a receptúra továbbadását is biztosították.


– Nagyon büszke vagyok rá, hogy a kezdetekhez képest mára sikerült megdupláznunk a fesztiválunkon a sütő csapatok számát. Úgy érzem, ezúttal is sikerült élővé tennünk egy szép hagyományunkat – mondta Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere, aki maga is sütötte a molnárkalácsot az egyik sátor alatt.

A fesztiválon nem csupán a klasszikus vaníliás és fahéjas ízű molnárkalácsot lehetett megkóstolni. Voltak, akik levendulával, mások „titkos fűszerezéssel” bolondították meg az alapreceptet. Az ostya mintázata sátranként eltérő volt, hiszen két azonos sütővasat nem lehet találni a településen. Az I. világháború idején még mintegy 300 darabot lehetett találni ebből az eszközből, az 1970-es évek elején viszont alig 130 darabot dokumentáltak. A sütővas 5-7 kilogramm súlyú, a díszített tányér átmérője általában 12-14 centiméter.


– A 2015 nyarán átadott Molnárkalács Házban naponta több ezer darab molnárkalácsot tudunk készíteni, összességében már túl vagyunk az egymilliós darabszámon. Többféle kiszerelésben és csomagolásban van jelen termékünk a boltokban, azt gondolom, hogy sikerült egyfajta branddé tenni a borsodnádasdi molnárkalácsot – tette hozzá Kormos Krisztián.

fotó: Lokál
Ahány család, annyiféle mintázat a sütővasakon

A Szellemi Kulturális Örökség listájára 2012-ben tizenkettedik elemként felvett ropogós ostyát gyerekek és felnőttek egyaránt jóízűen ropogtatták a fesztiválon, amelynek nagyszínpadán a hagyományőrző művészeti csoportok műsorát éppúgy megtekinthették az érdeklődők, mint a Balkan Fanatik koncertjét.

Fotó: Lokál
 Színes kulturális program kísérte a fesztivált

Fotó: Lokál
Kóstoló – kedvelt csemege a molnárkalács

Fotó: Lokál
Vékony, ropogós, ízletes és sokak kedvence

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.