EUR: 323,60 Ft
CHF: 285,83 Ft
2018. szeptember 24., hétfő
Gellért, Mercédesz

Egyéb Győr

Interaktív fesztivál nem csak fiataloknak

Az idei nyár újabb meglepetéssel szolgál az Európa Kulturális Fővárosa győri pályázatának szellemében. Összművészeti happeningre hívnak és várnak mindenkit a július 27. és 29. között a Radó-szigeten, a Püspökvár, illetve a strand területén.

A város hagyományteremtő szándékkal szervezi az összművészeti fesztivált
Fotó: O. Jakócs Péter

Az Európa Kulturális Fővárosa győri pályázatának tavalyi beadása előtt az önkormányzat széles körű, minden társadalmi rétegre kiterjedő közvélemény-kutatást végzett – emlékeztetett a 31!-3 folyó, 1 sziget művészeti fesztivál esti, hangulatos sajtótájékoztatóján dr. Fekete Dávid alpolgármester.


Látványos és sokszínű pár nap vár ránk
Fotó: O. Jakócs Péter

– A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok hiányolnak egy az ő nyelvükön szóló, az ő érdeklődésüknek megfelelő újszerű fesztivált. Az önkormányzat a város kulturális intézményeivel és a különböző művészeti ágaknak az érintett korosztályt képviselő alkotóival, vezetőivel hozta létre a várhatóan eredeti élményeket kínáló, többségében interaktív fesztivált – folytatta az alpolgármester.

Újszerű fesztiválra készülnek, ami biztos, hogy megérinti a fiatalokat is
Fotó: O. Jakócs Péter

A rendezvény idei témája Győr, a folyók városa, amelynek szerves része az áramlás, a kulturális fővárosi pályázat fő gondolatköre, vezérmotívuma. Ebben a tematikában kapnak bemutatkozási lehetőséget a tánc, a zene, a fény, a képzőművészet, az irodalom és az építészet fiatal, egyéni látásmódot képviselő alkotói.


A táncbemutatók a ‘Hajósánc-nézőtérről” láthatók majd
Fotó: O. Jakócs Péter

A Radó-sziget északi részén egy Befejezetlen híd épül, amely a tekintetet a folyó áramlására és a Püspökvár fénnyel festett falára irányítja. A Hajósánc nézőtér kényelmes, természetes hatású lelátót varázsol a szigetre, itt táncbemutatókat láthatnak a nézők. Természetesen elkészül Győr kulturális főváros pályázatának jelképhajója is, immár nagy méretben, közös munkával. A képzőművészet Nyitott műtermi alkotás címmel vonul ki a szigetre, több különleges technikával készülő alkotás folyamatát nézhetik végig az emberek, s maguk is nyomot hagyhatnak a műveken.

A homokművészet népszerű, erről a fesztiválról sem hiányozhat majd
Fotó: O. Jakócs Péter

Zenei eseményekből sem lesz hiány, fellép többek között ByeAlex és a Slepp is. Helyet kap a kortárs irodalom, lesz versfelolvasás, az irodalmi kávéházban pedig Grecsó Krisztiánt is köszönthetik majd az érdeklődők. Ph-Érték néven a Pannonhalmi Borvidék – melyet Győr szőlőskertjének neveztek – kiemelkedő pincészetei is egyéni módon mutatkoznak be a város hagyományteremtő céllal megrendezett, összművészeti fesztiválján, a Cziráky-emlékmű mögött kialakított borszigeten.

Kapcsolódó Cikkek