EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Győr

Interaktív fesztivál nem csak fiataloknak

Az idei nyár újabb meglepetéssel szolgál az Európa Kulturális Fővárosa győri pályázatának szellemében. Összművészeti happeningre hívnak és várnak mindenkit a július 27. és 29. között a Radó-szigeten, a Püspökvár, illetve a strand területén.

A város hagyományteremtő szándékkal szervezi az összművészeti fesztivált
Fotó: O. Jakócs Péter

Az Európa Kulturális Fővárosa győri pályázatának tavalyi beadása előtt az önkormányzat széles körű, minden társadalmi rétegre kiterjedő közvélemény-kutatást végzett – emlékeztetett a 31!-3 folyó, 1 sziget művészeti fesztivál esti, hangulatos sajtótájékoztatóján dr. Fekete Dávid alpolgármester.


Látványos és sokszínű pár nap vár ránk
Fotó: O. Jakócs Péter

– A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok hiányolnak egy az ő nyelvükön szóló, az ő érdeklődésüknek megfelelő újszerű fesztivált. Az önkormányzat a város kulturális intézményeivel és a különböző művészeti ágaknak az érintett korosztályt képviselő alkotóival, vezetőivel hozta létre a várhatóan eredeti élményeket kínáló, többségében interaktív fesztivált – folytatta az alpolgármester.

Újszerű fesztiválra készülnek, ami biztos, hogy megérinti a fiatalokat is
Fotó: O. Jakócs Péter

A rendezvény idei témája Győr, a folyók városa, amelynek szerves része az áramlás, a kulturális fővárosi pályázat fő gondolatköre, vezérmotívuma. Ebben a tematikában kapnak bemutatkozási lehetőséget a tánc, a zene, a fény, a képzőművészet, az irodalom és az építészet fiatal, egyéni látásmódot képviselő alkotói.


A táncbemutatók a ‘Hajósánc-nézőtérről” láthatók majd
Fotó: O. Jakócs Péter

A Radó-sziget északi részén egy Befejezetlen híd épül, amely a tekintetet a folyó áramlására és a Püspökvár fénnyel festett falára irányítja. A Hajósánc nézőtér kényelmes, természetes hatású lelátót varázsol a szigetre, itt táncbemutatókat láthatnak a nézők. Természetesen elkészül Győr kulturális főváros pályázatának jelképhajója is, immár nagy méretben, közös munkával. A képzőművészet Nyitott műtermi alkotás címmel vonul ki a szigetre, több különleges technikával készülő alkotás folyamatát nézhetik végig az emberek, s maguk is nyomot hagyhatnak a műveken.

A homokművészet népszerű, erről a fesztiválról sem hiányozhat majd
Fotó: O. Jakócs Péter

Zenei eseményekből sem lesz hiány, fellép többek között ByeAlex és a Slepp is. Helyet kap a kortárs irodalom, lesz versfelolvasás, az irodalmi kávéházban pedig Grecsó Krisztiánt is köszönthetik majd az érdeklődők. Ph-Érték néven a Pannonhalmi Borvidék – melyet Győr szőlőskertjének neveztek – kiemelkedő pincészetei is egyéni módon mutatkoznak be a város hagyományteremtő céllal megrendezett, összművészeti fesztiválján, a Cziráky-emlékmű mögött kialakított borszigeten.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.