EUR: 323,40 Ft
CHF: 286,76 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb XXI.kerület

Itt az első életviteli központ – Az értelmi fogyatékkal élők társadalomba való beilleszkedését segítik

Csepelen adták át az ország első, értelmi fogyatékos embereket segítő, önálló életviteli centrumát a Kassai út 36. szám alatti házban.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) uniós projektjének intézménye az értelmi fogyatékossággal élő emberek mindennapjait segíti. Az érdekvédelmi szervezet az egész országban összesen húsz hasonló szolgáltatóközpont létrehozására 851 millió forintot kapott. A csepeli lakóingatlant Janovicsné Sipőcz Mária adományozta örökségként az értelmi fogyatékkal élők számára.


Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy minden ilyen intézmény nemcsak a fogyatékos emberek, hanem családjuk számára is támaszt jelent majd. Kifejtette, az ÉFOÉSZ 851 millió forintos projektje a kormányzat négymilliárd forintos uniós fejlesztési programjának része. A szervezettől azt kérték, projektjükkel segítsék a kiváltási programot, amelynek lényege, hogy a nagy létszámú intézetekben élő fogyatékos embereket kis létszámú intézményekbe költöztessék.

– Az értelmi fogyatékossággal élő embereknek három dologra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan jogokkal élhessenek a közösségben, mint mások. A támogatott lakhatásra, a gondnokságot kiváltó támogatott döntéshozatal lehetőségére, valamint a választójog biztosítására – jelentette ki Gyene Piroska. Az ÉFOÉSZ elnöke hozzátette, régóta ismeri a csepeli fogyatékos emberek ellátását, és jó kapcsolat alakult ki a kerületi önkormányzattal. A centrum tevékenységei közé tartozik az egyéni esetkezelés, a közösségi életvitel támogatása, különféle képzések szervezése, felkészítés a digitális eszközök megismerésére és használatára.


Borbély Lénárd polgármester elmondta, hogy a csepeli önkormányzat hat évvel ezelőtt indította el a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását egy önkormányzati cégénél. Kezdetben harminc, jelenleg több mint hetven személynek adnak munkát, akik családjuknak is nagy segítséget jelentenek. Ezen túl megváltozott munkaképességűek dolgoznak a polgármesteri hivatalban, a Csepeli Városgazdánál és más önkormányzati intézménynél is. A csepeli polgármesteri hivatal már kétszer, míg az önkormányzat Humán Szolgáltatások Igazgatósága egyszer elnyerte a Fogyatékosságbarát Munkahely címet. Az ÉFOÉSZ és a kerületi önkormányzat jó kapcsolatának is köszönhető az első önálló életviteli centrum létrehozása Csepelen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.