2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb XXI.kerület

Itt az első életviteli központ – Az értelmi fogyatékkal élők társadalomba való beilleszkedését segítik

Csepelen adták át az ország első, értelmi fogyatékos embereket segítő, önálló életviteli centrumát a Kassai út 36. szám alatti házban.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) uniós projektjének intézménye az értelmi fogyatékossággal élő emberek mindennapjait segíti. Az érdekvédelmi szervezet az egész országban összesen húsz hasonló szolgáltatóközpont létrehozására 851 millió forintot kapott. A csepeli lakóingatlant Janovicsné Sipőcz Mária adományozta örökségként az értelmi fogyatékkal élők számára.


Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy minden ilyen intézmény nemcsak a fogyatékos emberek, hanem családjuk számára is támaszt jelent majd. Kifejtette, az ÉFOÉSZ 851 millió forintos projektje a kormányzat négymilliárd forintos uniós fejlesztési programjának része. A szervezettől azt kérték, projektjükkel segítsék a kiváltási programot, amelynek lényege, hogy a nagy létszámú intézetekben élő fogyatékos embereket kis létszámú intézményekbe költöztessék.

– Az értelmi fogyatékossággal élő embereknek három dologra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan jogokkal élhessenek a közösségben, mint mások. A támogatott lakhatásra, a gondnokságot kiváltó támogatott döntéshozatal lehetőségére, valamint a választójog biztosítására – jelentette ki Gyene Piroska. Az ÉFOÉSZ elnöke hozzátette, régóta ismeri a csepeli fogyatékos emberek ellátását, és jó kapcsolat alakult ki a kerületi önkormányzattal. A centrum tevékenységei közé tartozik az egyéni esetkezelés, a közösségi életvitel támogatása, különféle képzések szervezése, felkészítés a digitális eszközök megismerésére és használatára.


Borbély Lénárd polgármester elmondta, hogy a csepeli önkormányzat hat évvel ezelőtt indította el a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását egy önkormányzati cégénél. Kezdetben harminc, jelenleg több mint hetven személynek adnak munkát, akik családjuknak is nagy segítséget jelentenek. Ezen túl megváltozott munkaképességűek dolgoznak a polgármesteri hivatalban, a Csepeli Városgazdánál és más önkormányzati intézménynél is. A csepeli polgármesteri hivatal már kétszer, míg az önkormányzat Humán Szolgáltatások Igazgatósága egyszer elnyerte a Fogyatékosságbarát Munkahely címet. Az ÉFOÉSZ és a kerületi önkormányzat jó kapcsolatának is köszönhető az első önálló életviteli centrum létrehozása Csepelen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.